10.000 de pași sau 30 de minute de alergat?

Un studiu recent al cercetătorilor de la Brigham and Women’s Hospital din Boston arată că mersul pe jos sau exercițiile fizice regulate pot fi la fel de eficiente pentru pierderea în greutate și prevenirea bolilor de inimă, indiferent dacă vizezi 10.000 de pași zilnic sau dedici 30 de minute pentru alergare.

Cercetarea a inclus 15.000 de femei cu vârsta de peste 62 de ani care au fost monitorizate timp de patru ani. Participantele au purtat dispozitive de urmărire a fitnessului și au completat chestionare anuale de sănătate. Rezultatele au indicat că atât mersul pe jos cât și alergarea au beneficii similare pentru sănătate.

Contrar credinței populare, nu există un număr „magic” de pași sau de minute pentru a atinge obiectivele de sănătate. Fiecare persoană poate alege metoda care i se potrivește cel mai bine, fie că este vorba de mers pe jos, alergare, înot sau ciclism.

Beneficiile exercițiilor fizice

Participantele care au înregistrat între 8.000 și 8.500 de pași pe zi sau au făcut exerciții fizice timp de 75 de minute pe zi au avut un risc redus de boli de inimă cu 40%. Astfel, studiul sugerează că măsurarea timpului petrecut în mișcare poate fi la fel de importantă ca și numărul de pași.

Dr. Rikuta Hamaya, autorul principal al studiului, subliniază importanța flexibilității în alegerea metodei de exerciții fizice. Ghidurile de activitate fizică ar trebui să ofere mai multe opțiuni pentru a încuraja mișcarea, indiferent de forma acesteia.

Limitările studiului

Deși rezultatele sunt încurajatoare, studiul are câteva limitări. Majoritatea participantelor erau de etnie albă și aveau un statut socio-economic mai ridicat, ceea ce ar putea afecta aplicabilitatea rezultatelor în alte grupuri demografice. De asemenea, cercetarea a fost observațională, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii definitive.

Concluzii

Indiferent dacă alegi să faci 10.000 de pași sau să te dedici unei alergări de 30 de minute, important este să te miști regulat. Beneficiile pentru sănătate sunt clare, iar flexibilitatea în alegerea exercițiilor fizice poate ajuta la menținerea unui stil de viață activ și sănătos.