Aproximativ 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, o afecțiune care poate duce la complicații grave și chiar deces. Cu toate acestea, doar 68% dintre cei afectați sunt diagnosticați, iar 59% urmează un tratament. De Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (HTA), Societatea Română de Hipertensiune face apel la toți românii să își măsoare tensiunea arterială, un gest simplu care poate salva vieți.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea este responsabilă pentru peste 60% dintre aceste decese. Prof. univ. dr. Theodora Benedek, președintele Societății Române de Hipertensiune, subliniază că ”pentru fiecare creștere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează”.

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este crucială pentru prevenirea complicațiilor hipertensiunii. Societatea Română de Hipertensiune estimează că, dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 de vieți ar putea fi salvate în următorii 15 ani. Acest fapt evidențiază importanța conștientizării și gestionării acestei afecțiuni.

Factori de risc și prevenție

Un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de hipertensiune și de complicațiile sale. Alimentația echilibrată, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și practicarea regulată a exercițiilor fizice sunt doar câteva dintre măsurile recomandate de specialiști.

Societatea Română de Hipertensiune îndeamnă populația să acționeze asupra factorilor de risc modificabili și să adopte un stil de viață sănătos pentru a preveni hipertensiunea sau pentru a o menține sub control. ”Indiferent de vârstă, sex, ocupație sau stil de viață… Măsurați-vă tensiunea arterială! Durează doar câteva minute și vă poate salva viața!”, conchide prof. univ. dr. Theodora Benedek.