Agricultura ecologică câștigă teren în România

Agricultorii români au găsit o metodă inovativă și ecologică de a combate dăunătorii, fără a folosi îngrășăminte chimice și pesticide. Inspirându-se de la colegii lor din Europa, unii fermieri au început să folosească rațe, broaște, arici și buburuze pentru a proteja recoltele de dăunători. Această practică a dus la o creștere a prețurilor produselor agricole, fiind cu 25% mai scumpe decât cele convenționale, dar în același timp, oferă o alternativă sănătoasă pentru consumatori.

Reclamă

Rațele alergătoare indiene, soluție eficientă împotriva limacșilor

Ruxandra Brad, designer în permacultură, a început să utilizeze rațe alergătoare indiene pentru a curăța un hectar de teren de limacși. Această specie de rață este foarte eficientă, iar condiția pentru a-și face treaba este să nu fie mutate din locul în care sunt lăsate să pască. Un boboc de rață alergătoare indiană costă aproximativ 50 de lei, iar o pasăre adultă ajunge la 150 de lei.

Metode alternative de combatere a dăunătorilor

La o fermă din Vladeni, Dâmbovița, agricultorii folosesc gărgărițe pentru a se hrăni cu păduchii de plante, evitând utilizarea substanțelor chimice de sinteză. De asemenea, baloții de paie amestecați cu ciuperci pleurotus și bălegar ajută la hrănirea și dezinfectarea solului.

Creșterea numărului de fermieri ecologici în România

Numărul fermierilor care practică agricultura ecologică este în creștere. În prezent, peste 13.000 de operatori cultivă aproximativ 650.000 de hectare fără a folosi îngrășăminte chimice și pesticide. Aceste practici ecologice nu doar că oferă o soluție sănătoasă pentru consumatori, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător.