Revoluție în tratamentul cancerului pulmonar. Testarea vaccinului bazat pe ARNm a început în șapte țări

Un nou vaccin, bazat pe ARNm, pentru cancerul pulmonar a început testarea globală în șapte țări, inclusiv în Regatul Unit. Studiul clinic de fază 1 vizează cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Vaccinul promite să îmbunătățească ratele de supraviețuire și să împiedice recidiva, iar asta oferă speranță pacienților.

Medicii au început să testeze primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar, pe bază de ARNm, relatează The Guardian. Cancerul pulmonar face cele mai multe victime, în jur de 1,8 milioane de oameni mor în fiecare an din această cauză. Rata de supraviețuire în rândul acestei afecțiuni este scăzută, mai ales în cazul celor cu forme avansate ale bolii.

Reclamă

Experții testează acum o nouă injecție care învață organismul să vâneze și să distrugă celulele canceroase, prevenind totodată revenirea acestora. Vaccinul, denumit BNT116 și dezvoltat de BioNTech, vizează tratarea cancerului pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai comună formă a bolii.

Studiul clinic de fază 1, primul test pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia.

Vaccinul utilizează ARN mesager (ARNm), asemănător cu vaccinurile COVID-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a markerilor tumorali specifici pentru NSCLC. Acest lucru stimulează organismul să combată celulele canceroase care exprimă acești markeri, întărind răspunsul imun și protejând celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie.

„Intrăm acum în această nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, consultant oncolog medical la University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), care conduce studiul în Regatul Unit.

„Este simplu de administrat și puteți selecta antigene specifice în celula canceroasă și apoi le puteți viza. Această tehnologie reprezintă următoarea mare etapă a tratamentului cancerului.”, a mai spus oncologul.

Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani din Londra, a fost primul pacient din Regatul Unit care a primit vaccinul. Diagnosticat în luna mai, el a început chimioterapia și radioterapia la scurt timp după aceea. Specialist în inteligență artificială, Racz a declarat că profesia sa l-a motivat să participe la studiu.

„Și eu sunt om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – constă în faptul că oamenii sunt de acord să fie implicați în astfel de investigații,” a spus el.

El a adăugat: „Ar fi foarte benefic pentru mine, deoarece este o nouă metodologie care nu este disponibilă pentru alți pacienți și care mă poate ajuta să scap de cancer. Și, de asemenea, pot face parte din echipa care poate furniza dovada de concept pentru această nouă metodologie, iar cu cât ar fi implementată mai repede în întreaga lume, cu atât mai mulți oameni vor fi salvați.”

Mai mulți pacienți din Marea Britanie vor testa vaccinuri împotriva cancerului, în cadrul unui program al sistemului de sănătate din această țară. Programul oferă pacienților eligibili acces la studii clinice pentru vaccinuri inovatoare în tratamentul cancerului. Lord Vallance, ministrul științei, a lăudat studiul pentru vaccinul împotriva cancerului pulmonar.

„Această abordare are potențialul de a salva viețile a mii de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar în fiecare an. Ne sprijinim cercetătorii pentru ca aceștia să continue să fie parte integrantă a proiectelor care produc terapii revoluționare, precum aceasta”, a spus Lord Vallance.

Vaccinul bazat pe ARNm reprezintă o mare speranță pentru pacienții cu cancer pulmonar și poate aduce un progres semnificativ în tratamentul acestei boli devastatoare. Testarea sa globală este un pas important în direcția descoperirii unui tratament eficient și în îmbunătățirea ratei de supraviețuire a pacienților. Se așteaptă ca rezultatele acestui studiu să aducă lumină în lupta împotriva cancerului pulmonar și să ofere pacienților o nouă șansă la viață.