Studiu: Obezitatea maternă dublează riscul de autism la copii

Data actualizării: 27 septembrie 2024

Obezitatea la mame crește riscul de autism la copii, arată un studiu australian

Obezitatea la mame dublează riscul de autism la copii, potrivit unui studiu recent realizat de specialiști din mai multe instituții de cercetare din Australia. Cercetarea a analizat peste 3,6 milioane de perechi mamă-copil din 42 de studii epidemiologice și a constatat că obezitatea în timpul sarcinii crește riscul de ADHD la copii cu 32%, dublează riscul de a dezvolta autism la copii (de 2,23 ori) și crește riscul de tulburări de comportament cu 16%.

Impactul greutății corporale materne asupra sănătății mintale a copilului


Dr. Bereket Duko, cercetător principal la Universitatea din Australia de Sud (UNISA), afirmă că studiul oferă noi perspective asupra impactului pe termen lung al greutății corporale materne asupra sănătății mintale a copilului. „Obezitatea maternă a fost asociată de mult timp cu o serie de rezultate perinatale nefavorabile și este, de asemenea, legată de probleme psihiatrice și comportamentale la copii mai târziu în viață, în special ASD, ADHD și probleme de relaționare cu colegii”, spune dr. Duko.

Citește și:

Studiul subliniază importanța intervențiilor pentru gestionarea greutății materne

Rezultatele studiului subliniază necesitatea intervențiilor care vizează gestionarea greutății materne înainte și în timpul sarcinii. „Eforturile de sănătate publică care vizează îmbunătățirea sănătății materne ar putea contribui la atenuarea unora dintre riscurile de tulburări neuropsihiatrice și comportamentale la copii”, adaugă dr. Duko.

La nivel mondial, una din opt persoane trăiește cu obezitate, iar în Australia, aproximativ una din 150 de persoane suferă de TSA, iar mai mult de 8% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani sunt diagnosticați cu ADHD.

Studiul va fi publicat în numărul din decembrie al revistei Science Direct și reprezintă un apel la acțiune pentru promovarea unui stil de viață sănătos și a unei greutăți corporale adecvate în rândul celor care urmează să devină părinți.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨