Ce se întâmplă cu TikTok în timpul campaniei electorale. Ilie Bolojan a luat o decizie cu privire la restricționarea platformei înainte de alegeri

Data actualizării: 25 martie 2025

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a respins ideea închiderii aplicației TikTok înainte de alegerile prezidențiale, considerând măsura ca fiind nerealistă. Luni seara, la Antena 3 CNN, Bolojan a comentat propunerea Elenei Lasconi, afirmând că o astfel de decizie s-ar putea lua doar în cazuri extreme:

„Din punctul meu de vedere, nu cred că se va pune problema ca un site să fie închis sau o aplicație de genul TikTok să fie închisă în această perioadă, decât în niște situații cu totul excepționale, dar sper să nu avem astfel de situații.”

Reacția lui Ilie Bolojan vine după declarația Elenei Lasconi, liderul USR, care a lansat ideea blocării TikTok

În același interviu, Ilie Bolojan a subliniat că nu intenționează să transforme subiectul într-unul de campanie electorală:

„Cei care candidează fac în această perioadă tot felul de declarații, eu nu-mi permit să fac declarații de campanie”

a spus acesta, insistând că, în opinia sa, România nu se va confrunta cu un astfel de scenariu:


„Nu cred că e bine să ajungem într-o astfel de situație și eu sunt convins că nu vom ajunge într-o astfel de situație.”

Pe de altă parte, duminică, Elena Lasconi a lansat în spațiul public ideea închiderii rețelei TikTok cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale, invocând pericolul unor influențe externe:

Citește și:

„Dacă nu sunt în stare să ne asigure de asta, eu cred că ar fi foarte bine să-l închidă măcar înainte cu o săptămână-două de alegerile prezidenţiale şi după aceea să-i dea drumul.”

Lasconi a menționat că o astfel de măsură ar fi justificată în contextul în care, potrivit ei, autoritățile nu au reușit să gestioneze corect anumite situații electorale:

„De ce spun lucrul acesta? Pentru că incompetenţa ne-a dus în punctul în care Curtea Constituţională a trebuit să ia această decizie de anulare alegerilor, de renumărare şi de a scoate din competiţie un candidat. Nu este normal să se întâmple asta.”

În cadrul conferinței de presă, Elena Lasconi a subliniat că susține libertatea de exprimare, dar consideră necesare măsuri ferme atunci când există riscul unor interferențe externe în procesul democratic:

„Eu sunt pentru libertatea de expresie şi pentru democraţie dar, atâta timp cât există riscul de a avea o influenţă statală şi non-statală, cum ni s-a comunicat, eu cred că am putea să luăm o astfel de decizie.”

Declarațiile sale vin în contextul unei serii de tensiuni legate de influența rețelelor sociale asupra procesului electoral, dar și după o decizie controversată a Curții Constituționale, care a dus la anularea rezultatelor unor alegeri, renumărarea voturilor și eliminarea unui candidat din cursă.

Ilie Bolojan a reiterat poziția de reținere față de o asemenea măsură, arătând că închiderea unei platforme precum TikTok nu ar trebui să se întâmple în afara unui cadru cu totul excepțional:

„Nu cred că e bine să ajungem într-o astfel de situație și eu sunt convins că nu vom ajunge.”

Subiectul a generat reacții în mediul public, având în vedere rolul major pe care TikTok îl joacă în comunicarea politică, mai ales în rândul tinerilor. Cu toate acestea, deocamdată nu există indicii clare că o astfel de măsură va fi adoptată înainte de scrutinul prezidențial.

Astfel, pozițiile exprimate de cei doi lideri politici rămân contrastante: Elena Lasconi pledează pentru o măsură temporară și preventivă, în timp ce Ilie Bolojan respinge ideea unei restricționări, considerând-o improbabilă în actualul context.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨