S-a dat ordin de la Guvern. Decizia luată de Marcel Ciolacu astăzi, 26 Martie

Data actualizării: 26 martie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate cele 16 ministere și instituțiile aflate în subordinea acestora pentru a verifica modul în care se aplică măsurile de reorganizare și debirocratizare asumate de Guvern în Parlament.

Verificările au început simultan în toate instituțiile vizate, ca reacție la suspiciunile privind lipsa de implicare în reducerea cheltuielilor publice.

Sub controlul direct al prim-ministrului

„Cine nu a înțeles că reducerea risipei bugetare și a cheltuielilor statului sunt absolut necesare pentru a echilibra bugetul o să aibă o surpriză.

Am trimis deja Corpul de Control al Prim-ministrului simultan la toate cele 16 ministere și instituții din subordine pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare și debirocratizare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, sunt respectate.

Nu am glumit, iar cei care nu au tratat cu toată seriozitatea această problemă vor răspunde politic.”– Marcel Ciolacu, prim-ministru al României

Corpul de Control al Prim-Ministrului este un organism aflat sub conducerea directă a premierului, fără personalitate juridică proprie și finanțat din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului. Rolul acestui corp este de a efectua controale administrative asupra ministerelor, instituțiilor subordonate, agențiilor și companiilor care folosesc bani publici.


În atribuțiile sale intră verificarea activității acestor entități, dar și a proiectelor sau investițiilor care beneficiază de finanțare publică. Aceste controale se aplică inclusiv autorităților locale și instituțiilor aflate în subordinea acestora, cu respectarea principiului autonomiei locale.

Citește și:

Guvernul vrea să se asigure că banii publici sunt gestionați responsabil și transparent, fără abateri sau risipă. Scopul acestor controale este legat de obiectivul mai amplu al Executivului: modernizarea administrației publice și creșterea eficienței aparatului de stat.

Printre măsurile urmărite se numără:

  • publicarea online a cheltuielilor instituțiilor publice, a contractelor de achiziții și a altor informații de interes, de la ministere până la nivelul primăriilor;
  • digitalizarea procedurilor administrative, pentru a limita interacțiunea directă cu funcționarii și a reduce riscul de corupție;
  • standardizarea regulilor și capacităților de control ale instituțiilor statului, pentru a evita suprapunerile inutile;
  • consolidarea măsurilor de prevenire a corupției în rândul angajaților din sistemul public.

Se urmărește crearea unui sistem mai clar, în care fiecare instituție să știe exact ce are de făcut, iar controlul și responsabilitatea să devină norme de bază în funcționarea administrației publice.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨