PSD apără reforma pensiilor speciale, jalon în PNR. Opoziția acuză manevre electorale

Camera Deputaților a votat miercuri proiectul legislativ al coaliției prin care se majorează vârsta de pensionare a magistraților la 65 de ani, începând cu anul 2026.
Totodată, modul de calcul al pensiilor a fost modificat, fiind acceptat un amendament propus de USR. Deși documentul a fost adoptat aproape în unanimitate, Consiliul Superior al Magistraturii s-a opus, considerând că proiectul va afecta grav funcționarea sistemului judiciar pe termen scurt și mediu.
Proiect de campanie electorală, spun cei din opoziție
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a explicat că legea adoptată vine să pună în acord legislația românească cu o decizie a Curții Constituționale și cu cerințele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR):
„Asta încearcă să facă acest proiect, să-l pună în acord cu decizie a Curții Constituționale, care a declarat anul trecut că un proiect similar este neconstituțional pe pragul de impozitare și avem un angajament politic, aproape unanim, cum spuneați și în votul din Camera Deputaților, avem o solicitare a Comisiei Europene, avem și o decizie a Curții Constituționale care trebuie respectată.”
Cazanciuc a adăugat că redactarea riguroasă a legii este esențială pentru ca aceasta să nu mai fie blocată la Curtea Constituțională:
„Trebuie să fii rezonabil, să discuți cu toți cei implicați atunci când pornești un proiect de act normativ, să vezi dacă el este aplicabil, dacă respectă legea fundamentală și alte legi în vigoare (…) Se pare că acest proiect este destul de bine scris, pentru că avem o practică a Curții de care s-au ținut cont.”
Deputatul AUR Cosmin Ioan Corendrea a declarat că proiectul nu este decât o manevră electorală:
„Da, AUR a votat pentru fiindcă ar fi fost folosit politic împotriva noastră, că nu dorim să tăiem sau să reducem pensiile speciale. Însă acest proiect care astăzi a fost votat în Cameră, aproape în unanimitate, este un proiect de campanie electorală.”
Senatoarea USR Simona Spătaru a acuzat coaliția de guvernare că a așteptat deliberat doi ani pentru a introduce proiectul în timpul campaniei:
„În doi ani de zile era timp. Ați așteptat, desigur, campania electorală pentru a arăta cumva magistraților, acestei categorii privilegiate că dumneavoastră vă luptați cu inechitatea socială. În fapt, ați promovat an de an câte un proiect neconstituțional.”
Spătaru a subliniat și faptul că amendamentele USR au fost doar parțial preluate, ceea ce nu salvează proiectul de neconstituționalitate:
„Ce n-au acceptat de la USR și rămâne proiectul neconstituțional este aspectul privind eșalonarea cu creșterea vârstei de pensionare.”
În replică la acuzațiile aduse, senatorul Robert Cazanciuc a întrebat-o pe Simona Spătaru de ce USR nu a depus un proiect propriu privind pensiile magistraților în Parlament. Spătaru a răspuns că în perioada în care USR guverna împreună cu PNL și lucra la realizarea PNRR, partidul a propus o astfel de reformă.
Europarlamentarul independent Vlad Gheorghe a criticat modul de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională, afirmând că acest mecanism blochează orice inițiativă reală de reformă:
„Până când nu schimbăm modul în care punem acolo, să nu mai trimitem politruci, să nu mai trimitem oameni care sunt la buton, la comandă la CCR… până atunci, o să rămânem cu pensiile speciale.”
Vlad Gheorghe a acuzat CCR că acționează în baza unor interese politice, nu juridice:
„Ce fac ei acuma este doar un balet la televizor. Știe toată lumea că n-o să se întâmple nimic, că totul se blochează la CCR. N-are legătură cu constituționalitatea. Are legătură cu ce vor oamenii ăia să voteze, care sunt pe mână cu oamenii care îi pun acolo și care i-au pus.”
Proiectul legislativ adoptat de Camera Deputaților urmează să fie votat în Senat, care este forul decizional. Dacă va trece și de această etapă, va fi trimis spre promulgare președintelui României. Printre modificările aduse se numără și un amendament propus de USR, care prevede că pensiile nu pot depăși ultimul salariu lunar net fără sporuri.
Totuși, proiectul rămâne contestat din mai multe direcții. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, motivând că schimbările vor afecta grav sistemul judiciar. În plus, opoziția consideră că legea a fost lansată strategic, cu puțin timp înainte de alegeri, doar pentru a câștiga capital politic. Mai multe voci din USR și AUR au afirmat că actul normativ are toate șansele să fie declarat neconstituțional, la fel ca inițiativa din 2023, respinsă de Curtea Constituțională pe 2 august la sesizarea ÎCCJ.
Adoptarea acestei legi este o condiție necesară pentru obținerea celei de-a treia tranșe din fondurile europene prin PNRR, însă, potrivit declarațiilor senatoarei Simona Spătaru, România nu a primit încă nicio sumă pe această reformă, din cauza unei legi anterioare declarate neconstituționale.
Proiectul de lege votat miercuri este doar unul dintre numeroasele încercări de reformare a pensiilor speciale, temă care continuă să provoace dispute între partide, magistrați și instituțiile europene.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨