Ilie Bolojan avertizează că România a cheltuit mai mult decât și-a permis. Președintele interimar spune că sunt necesare noi reforme

Ilie Bolojan a atras atenția că România a cheltuit peste măsură în ultimii ani și că este urgent nevoie de reforme pentru a corecta dezechilibrul bugetar. În opinia sa, fără măsuri clare, guvernul riscă să ajungă doar „o agenție de plăți”, incapabil să facă altceva decât să plătească dobânzi.
Buget dezechilibrat, presiune pe guvern
În plin an electoral, România se confruntă cu un deficit bugetar mult mai mare decât estimările inițiale. Deși Guvernul prognozase o valoare mai redusă, diferența a ajuns la aproximativ 4 procente. Bolojan a explicat că situația actuală este rezultatul unor ani întregi de cheltuieli neacoperite de venituri și că statul trebuie să ia măsuri serioase pentru a reduce deficitul. Acestea includ:
- scăderea cheltuielilor,
- creșterea colectării la buget,
- combaterea evaziunii fiscale,
- atragerea de fonduri europene.
„Lumea politică are aceste date și cred că orice om politic responsabil înțelege că ani de zile am cheltuit mai mult decât ne-am permis. Este evident că trebuie făcute corecții pentru că altfel, presupunând că nu vom face nimic, nu vom face decât să ne împrumutăm tot mai mult. Este doar o perioadă de timp până la care costul dobânzilor va fi atât de mare încât efectiv guvernul va fi o agenție de plăți, nu va mai putea face nimic pentru că nu va mai avea spațiu de mișcare și practic vom ajunge cu spatele la zid”, a declarat Ilie Bolojan într-un interviu pentru ebihoreanul.ro.
Datele recente publicate de Eurostat arată că, în 2024, deficitul bugetar al României a atins 9,28% din PIB, conform metodologiei europene ESA. Această valoare este semnificativ mai mare decât cea calculată pe baza metodologiei naționale (cash), utilizată de Ministerul Finanțelor, unde deficitul s-a ridicat la 8,65% din PIB.
În același interviu, Bolojan a făcut un apel la responsabilitate în contextul alegerilor prezidențiale, a criticat promisiunile făcute de unii candidați care nu țin cont de atribuțiile reale ale funcției de președinte.
Ilie Bolojan a spus clar că România nu-și permite, în acest moment, un conflict între președinte și Parlament. Situația financiară este deja destul de gravă, iar orice „hârjoneală politică” ar risca să agraveze problemele existente. El a atras atenția asupra faptului că mulți dintre candidații la prezidențiale vin cu promisiuni care depășesc atribuțiile funcției și intră în zona Guvernului.
„O bună parte din candidații la președinție au niște campanii care sunt de fapt campanii de guvernare, de premier, care n-au nicio legătură cu posibilitățile lor. Aș fi luat rău întregii lumi politice pentru că setează niște așteptări care după aceea nu sunt onorate. Indiferent cine va veni, va trebui să facă niște reforme, pentru că ele vor fi inevitabile, care pot să însemne reduceri de cheltuieli ale statului, creșterea veniturilor, poate creșterea taxelor. Dacă nu se vor face aceste lucruri într-o manieră ordonată”, a afirmat președintele interimar.
El a explicat că, în contextul unui deficit atât de mare, România nu mai are luxul de a pierde timp cu jocuri politice. Cu o economie slăbită și o diferență uriașă între numărul celor care vor ieși la pensie și cel al tinerilor care intră în câmpul muncii, țara se apropie de un punct critic.
„Dacă țara ar avea un deficit de 2-3%, n-ar fi o problemă că un președinte nou ales intră într-un conflict cu o majoritate parlamentară, pentru că economia ar merge normal, dar în situația României, cu deficite de 8-9%, nu ne mai putem permite să pierdem timp. Gândiți-vă că vin și alte probleme: în câțiva ani, când generația noastră, a decrețeilor, începe să intre la pensie, vor ieși din piața muncii 500.000 de oameni și vor fi înlocuiți de 150.000. Cu astfel de probleme, ca om politic responsabil, nu trebuie să șofezi cu „faza scurtă”, ci să vezi pe termen lung. Să nu vezi doar până la cum faci niște voturi. Acum mai avem două săptămâni până la alegeri și lumea politică e pe modul „Hai să dăm vești bune, să spunem că totul e perfect și după aia vedem noi cum o dregem”. Asta am făcut ani de zile și uitați unde am ajuns”, a adăugat Bolojan în cadrul interviului pentru ebihoreanul.ro.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨