BREAKING NEWS! Cătălin Predoiu, numit premier interimar de către Ilie Bolojan

Cătălin Predoiu a fost numit premier interimar de către președintele interimar al României, Ilie Bolojan, după ce Marcel Ciolacu și-a înaintat demisia din fruntea Guvernului.
Decizia a fost semnată marți, 6 mai 2025, la o zi după ce Ciolacu a fost primit la Palatul Cotroceni. Predoiu, care ocupă și funcția de ministru de interne și președinte interimar al PNL, va conduce Executivul până la formarea unui nou cabinet.
Desemnarea lui Predoiu vine într-un context politic tensionat
Conform Administrației Prezidențiale,
„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a primit luni, 5 mai 2025, pe domnul Marcel Ciolacu, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu și a semnat marți, 6 mai 2025, decretul prin care se constată vacanța funcției de Prim-ministru al Guvernului României. Totodată, Președintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”.
În prezent, Predoiu preia atribuțiile de conducere ale Guvernului, într-un mandat temporar care nu poate depăși 45 de zile, conform legislației. În această perioadă, Guvernul poate adopta doar acte necesare pentru gestionarea treburilor publice, fără posibilitatea de a emite ordonanțe, ordonanțe de urgență sau de a iniția proiecte de lege.
Cătălin Predoiu a fost numit ministru de interne și vicepremier în data de 23 decembrie 2024, în cabinetul condus de Marcel Ciolacu, cel care tocmai a demisionat. Acesta nu este la prima experiență de acest fel — a mai ocupat funcția de premier interimar și în trecut, în urma unor demisii similare.
Născut pe 27 august 1968, la Buzău, Predoiu a urmat cursurile Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” și ale Facultății de Drept a Universității București. În 2003, a obținut titlul de doctor în drept cu mențiunea „Summa cum Laudae”. A continuat formarea profesională în Franța, în cadrul Baroului Caen, și a fost profesor la Universitatea București între 1994 și 2007. De asemenea, a fondat mai multe case de avocatură, printre care „Racoți Predoiu” și „Zamfirescu Racoți Predoiu”.
Predoiu este avocat în Baroul București din 1991 și a activat în mai multe cabinete juridice, cel mai recent fiind „Stoian Predoiu” și „Predoiu Marian Cătălin”. Activitatea sa juridică este completată de o carieră politică lungă, începută în 2013, când s-a înscris în PDL. A fost prim-vicepreședinte în ambele partide, PDL și PNL, după fuziunea celor două formațiuni.
În 2014, Cătălin Predoiu a fost desemnat de conducerea PNL-PDL drept candidat la funcția de premier al Alianței Creștin Liberale, în tandem cu Klaus Iohannis, candidat la președinție. Ulterior, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei, în mai 2016. A fost deputat ales în legislatura 2016-2020, în județul Călărași, și a făcut parte din mai multe comisii parlamentare, inclusiv Comisia juridică și Comisia specială pentru unificarea și stabilitatea legislației în domeniul justiției.
A avut și un rol internațional, fiind membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO până în aprilie 2017. În actuala legislatură, este deputat ales în județul Prahova, pe listele PNL, în urma alegerilor din 6 decembrie 2020.
Experiența guvernamentală a lui Predoiu este vastă: a ocupat funcția de ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu, Boc, Ungureanu, dar și în cabinetele Ludovic Orban și Nicolae Ciucă. A fost, de asemenea, ministru interimar al Afacerilor Externe în 2009 și a preluat de două ori funcția de premier interimar – în 2012, după demisia lui Emil Boc, și pentru câteva zile în iunie 2023.
Predoiu este membru al CSAT în calitate de ministru al Afacerilor Interne și a ocupat această poziție în mai multe rânduri în ultimii ani.
Pe lângă cariera politică și juridică, Cătălin Predoiu este autorul mai multor lucrări de specialitate, printre care:
- „Operațiunile de creditare din interiorul unui grup de societăți” (1996)
- „Băncile în contextul legislației antiinfracționale” (2003)
- „Puterea Justiției și Justiția Puterii” (2018)
A colaborat și la „Legea societăților comerciale – Comentariu pe articole”, publicat de Editura C.H. Beck în 2009.
Pentru activitatea sa, a fost distins în 2003 cu două premii importante: „I.L. Georgescu” acordat de Uniunea Juriștilor din România și „Simion Bărnuțiu” oferit de Academia Română.
În prezent, el are misiunea de a conduce Guvernul României în perioada de tranziție, până la formarea unui nou executiv, în contextul demisiei lui Marcel Ciolacu.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨