Un satelit sovietic amenință România! Kosmos 482 riscă să lovească Bucureștiul

Data actualizării: 9 mai 2025

Satelitul sovietic Kosmos 482, un modul spațial care cântărește aproape 500 de kilograme, riscă să cadă pe Pământ în orele următoare, iar printre zonele ce pot fi lovite se numără și România, inclusiv capitala București, potrivit informațiilor publicate de observatornews.ro.

Obiectul, lansat în urmă cu mai bine de 50 de ani, a rămas blocat în orbita joasă a Terrei după o defecțiune la sistemul de propulsie, care i-a compromis misiunea spre Venus.

Un obiect spațial lansat în urmă cu peste jumătate de secol pune pe jar comunitatea științifică internațională.


Kosmos 482 a fost lansat pe 31 martie 1972 de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan și trebuia să ajungă pe Venus. Din cauza unei probleme tehnice, satelitul nu a părăsit orbita Pământului și a rămas acolo peste cinci decenii. Astronomii spun că în prezent el se află într-o coborâre necontrolată și ar putea reintra în atmosferă sâmbătă, 10 mai, în jurul orei 10:34 (ora României).

Citește și:

Datorită instabilității orbitei și frecării atmosferice variabile, nu poate fi stabilit exact locul în care va cădea. Marco Langbroek, expert în domeniul spațial de la Universitatea de Tehnologie din Delft, a menționat că mai multe orașe mari se află pe traiectoria de risc: București, Londra, Bruxelles, Budapesta, Philadelphia, Phoenix, São Paulo, Hiroshima și Brisbane.

„Riscurile implicate nu sunt deosebit de mari, dar nu zero: cu o masă de puțin sub 500 kg și o dimensiune de 1 metru, riscurile sunt oarecum similare cu cele ale impactului unui meteorit.”

– Marco Langbroek, Universitatea de Tehnologie din Delft

Potrivit Mediafax, satelitul ar putea supraviețui reintrării în atmosferă, fiind construit să reziste la condiții extreme, întrucât fusese proiectat pentru a ateriza pe Venus. Patrick Hartigan, profesor de astronomie la Universitatea Rice, a precizat:

„Ar putea foarte bine să rămână unit pe măsură ce se apropie, deoarece a fost menit să supraviețuiască pe Venus, așa că este construit ca un mic tanc.”

– Patrick Hartigan, Universitatea Rice

Modulul nu mai are parașute funcționale, acestea fiind cel mai probabil deteriorate în deceniile petrecute în spațiu. Singura frână o va constitui frecarea cu atmosfera. Hartigan a explicat:

„Va veni inițial cu aproximativ 8 km pe secundă, dar va încetini mult înainte de a ajunge la aproximativ 240 km/h”,

„masa și viteza unei motociclete în viteză”

– Patrick Hartigan, Universitatea Rice

Monitorizarea atentă continuă, în ciuda riscului considerat redus de a lovi o zonă locuită. Reprezentanții instituțiilor spațiale internaționale rămân în alertă și au anunțat că vor oferi actualizări în timp real pe măsură ce satelitul se apropie de reintrarea în atmosferă.

În ciuda dimensiunii reduse – aproximativ 1 metru și 500 kg – impactul cu solul nu este exclus să provoace daune. Acest aspect este accentuat de rezistența mecanică ridicată a modulului, construit special pentru condiții extreme.

Kosmos 482 este considerat un vestigiu al programului spațial sovietic. Reintrarea sa necontrolată după mai bine de jumătate de secol readuce în atenție problema gestionării resturilor spațiale.

Toate estimările indică ziua de sâmbătă, 10 mai, ca moment probabil pentru reintrarea în atmosferă. Specialiștii atrag atenția că, deși probabilitatea unui impact devastator este mică, situația trebuie urmărită continuu.

Lipsa unui sistem activ de ghidaj înseamnă că satelitul se comportă ca un meteorit, iar traiectoria sa este influențată de densitatea atmosferică și unghiul de reintrare.

În următoarele ore sunt așteptate noi calcule și estimări din partea centrelor internaționale de monitorizare. Până atunci, locuitorii orașelor de pe lista de risc, inclusiv cei din București, nu au de făcut altceva decât să urmărească situația și să aștepte cu atenție noi informații.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨