Doliu în lumea filmului din România. A murit marea actriță Cristina Deleanu, soția lui Eugen Cristea

Data actualizării: 15 mai 2025

Cristina Deleanu, cunoscută actriță de teatru și film, a murit la vârsta de 84 de ani. Soția actorului Eugen Cristea s-a stins din viață, iar vestea a fost anunțată joi dimineață de Marina Almășan, realizatoare TV și apropiată a familiei.

Cine a fost Cristina Deleanu

„Cel mai vechi şi fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puţini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soţie, Cristina Deleanu, nu mai este!”

– Marina Almășan, realizatoare TV


„Mi-a fost la rându-mi bună prietenă, cei doi – familia lor frumoasă -, facând parte din ‘universul meu’, fiindu-mi alături în nenumărare întâmplări ale vieţii, şi personale dar şi publice. Dincolo de actriţa talentată, Cristina a fost un om de o rară delicateţe sufletească, de o cultură desăvârşită, şi, mai mult decăt atât, un ‘om al cetăţii’, frământat de tot ceea ce se întâmplă în jurul său (…) Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea şi respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a împarţit: jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecată spre Cer…”

– Marina Almășan, realizatoare TV

Citește și:

Cristina Deleanu s-a născut pe 22 decembrie 1940, la Ploiești. A copilărit în București, unde a urmat Școala nr. 33 și mai apoi Liceul „Gheorghe Lazăr”. După terminarea liceului, a ales să urmeze drumul artistic și s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a studiat în clasa actorului George Carabin, având ca asistenți pe Mihai Berechet și regizorul Cornel Todea.

A început cariera în 1962, după absolvire, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. A jucat acolo până în 1967, după care s-a transferat la Teatrul Regional „Barbu Delavrancea”, transformat ulterior în Teatrul de Revistă „Ion Vasilescu”. A activat pe această scenă între 1967 și 1981, fiind remarcată pentru prezența sa scenică și versatilitate.

Între 1981 și 2001, Cristina Deleanu a fost o figură marcantă pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. A avut roluri importante în spectacole precum „Act venețian” (1982), „Titanic vals” (1983), „Casa Bernardei Alba” (1994) sau „Orfeu în infern” (1995), consolidându-și reputația de actriță de calibru.

Pe lângă activitatea intensă de pe scenele de teatru, Cristina Deleanu a avut o carieră vastă și în teatrul radiofonic. A colaborat în mod constant cu Teatrul Național Radiofonic, unde vocea ei distinctivă a fost auzită în numeroase piese.

Printre producțiile în care a fost distribuită se numără:

  • „Ceaiul nostru cel de toate zilele”
  • „Drumul lui Orfeu”
  • „Orfeu în Infern”
  • „Zadarnicele necazuri de iubire”

În cinematografie, debutul l-a făcut în 1981, în filmul „Destine romantice”. A urmat o serie de apariții notabile în pelicule precum „Orgolii” (1982), „Eroii nu au vârstă” (1984), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986) și „Extemporal la dirigenţie” (1987).

În 1989, a fost distribuită în „Moartea unui artist” și „Taina jocului de cuburi”, întărindu-și prezența în cinematografia românească.

După 2000, a continuat să apară în producții de televiziune. În 2001 a jucat în „Tu ne marcheras jamais seul”, iar în 2006 a avut roluri în serialele „Om bogat, om sărac” și „Vrei să fii mama mea”. Ultima sa apariție notabilă a fost în 2009, în telenovela românească „Aniela”.

Cristina Deleanu a avut o carieră artistică care s-a întins pe mai bine de patru decenii. A fost recunoscută nu doar pentru talentul său actoricesc, ci și pentru rafinamentul, cultura și sensibilitatea de care a dat dovadă în viața publică și personală. A lăsat în urmă un nume respectat în lumea teatrului și cinematografiei românești, dar și o familie iubitoare, din care a făcut parte și actorul Eugen Cristea, soțul său.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨