Vlad Ciurea recomanda tuturor. Ceaiul pe care ar trebui sa-l bea toata lumea. „Este dovedit ca face minuni”

Data actualizării: 4 iulie 2025

Ceaiul verde este una dintre cele mai bune alegeri pentru sănătatea creierului, potrivit medicului Vlad Ciurea, care a explicat în podcastul „Altceva” că această băutură simplă are efecte vizibile asupra activității cerebrale.

„S-a dovedit că ceaiul verde este minunat pentru creier! Se simte foarte bine! Cafeaua face bine, dar nu în exces, pentru că e vorba despre inimă”

Cafeaua, dacă este consumată cu măsură și în momente bine alese, poate aduce beneficii

Vlad Ciurea subliniază că băuturile calde, precum cafeaua sau ceaiul, trebuie savurate în tihnă, fără grabă.

„Este bine să se bea în general o ceașcă încet, liniștit, și ca plăcere, și ca digestie. Acea cafea de dimineață trebuie băută încet. La fel și micul dejun. Trebuie făcut și mâncat. De aia se numește micul dejun”

„Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”

Printre dulciurile recomandate, medicul evidențiază ciocolata amăruie și fructele naturale.


„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt «poveri» care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”

Într-un studiu realizat împreună cu studenții săi, specialistul a analizat rolul lobului prefrontal în energia zilnică a organismului.

Citește și:

„Am un grup de studenți împreună cu care am studiat acest fenomen. Cei care nu știu exact, în fruntea noastră este lobul prefrontal, care îți dă energia să mergi înainte. Nu cafeaua multă, nu Coca Cola, ci trezitul de dimineață, odihna de peste noapte, o alimentație corespunzătoare, gânditul pozitiv, zâmbetul, acestea te împing înainte. Lobul reenergizează organismul și de acolo pleacă totul”

Profesorul avertizează că excesele pot afecta serios funcțiile cognitive.

„Zahărul, cafeaua în exces, mierea în exces, E-urile care fac mâncarea mai gustoasă – toate acestea nu ajută creierul. Aceste elemente nu merg împreună cu dezvoltarea cerebrală. Creierul este un organ relativ simplu, trebuie să îi dăm ceea ce îi place, dar nu trebuie să îl forțăm”

El subliniază pericolul de a solicita constant creierul peste limită.

„Sunt foarte multe probleme adictive. Noi încercăm să biciuim creierul, ca să obținem mai multe de la el, practic, îl stoarcem ca pe o lămâie. Și creierul nostru suferă”

În privința dulciurilor, medicul recomandă fructele de sezon și produse cât mai naturale.

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne «extragem» energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”

Oboseala cronică reprezintă un alt factor care afectează claritatea gândirii.

„Există o vorbă în limba română: Dacă mai mulți îți spun că ai băut, du-te și te culcă. Așa este și cu creierul: Dacă este obosit, lăsați-l să doarmă”

Alimentația dezechilibrată poate influența negativ capacitatea de concentrare.

„În limbajul nostru se spune «big belly, no brain» (n.r. – burtă mare, creier puțin). Pâinea se umflă în burtă și nu mai poți să gândești”

Echilibrul rămâne, potrivit profesorului, cheia pentru un creier sănătos.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨