O noua tragedie uriașă. Peste 200 de prompieri intervin

Data actualizării: 3 iulie 2025

Grecia a intrat din nou în stare de urgență, de data aceasta pe insula Chios, unde incendiile de vegetație au scăpat de sub control din cauza vântului puternic.

Flăcările s-au extins rapid și au afectat grav mai multe zone, inclusiv zone locuite și pășuni, dar și regiunile de unde se colectează tradițional mastiha – o rășină naturală valoroasă. Sute de persoane au fost evacuate de urgență, iar localnicii s-au confruntat cu pene de curent în urma propagării incendiilor.


Situația de pe insulă este descrisă ca fiind extrem de instabilă

„Situaţia de ieri de pe insulă este destul de dificilă, deoarece avem în permanenţă noi fronturi şi reapariţii (de focare), iar condiţiile climatice nu sunt favorabile”, a declarat Yiannis Kefalogiannis, ministrul crizelor climatice şi protecţiei civile, imediat după ce a ajuns pe insulă.

Potrivit acestuia, forțele de intervenție au fost suplimentate cu 170 de pompieri, care se alătură celor 190 deja prezenți la fața locului. În total, peste 200 de pompieri intervin acum pe insulă.

Citește și:

Pentru sprijin logistic, s-au trimis încă 30 de autospeciale, care se adaugă celor 38 aflate deja în teren. De asemenea, intervenția aeriană este crucială în aceste condiții, fiind mobilizate 13 elicoptere și 4 avioane pentru stingerea incendiilor.

Flăcările, purtate de vânt spre orașul Chios, au provocat întreruperi masive de electricitate și au pus în pericol viețile oamenilor, determinând evacuări rapide. Zone întregi cu vegetație și pășuni au fost mistuite de foc în doar câteva ore. Autoritățile locale au confirmat că se fac deja anchete pentru a stabili cum au izbucnit incendiile în mai multe puncte distincte ale insulei.

„Autorităţile vor investiga cauzele incendiilor care au izbucnit în diferite zone geografice ale insulei”, a spus Kefalogiannis, care a subliniat că este o prioritate în acest moment să fie împiedicată extinderea flăcărilor spre comunitățile locuite.

Grecia se confruntă de mai mulți ani cu incendii violente, care afectează nu doar economia locală, ci și biodiversitatea regiunilor atinse. Insula Chios, situată în nord-estul Mării Egee, este cunoscută pentru plantațiile de mastic – o resursă unică în lume – iar autoritățile au tras un semnal de alarmă privind pericolul ca focul să ajungă în aceste zone.

„Avem în permanenţă noi fronturi şi reapariţii de focare”, a explicat ministrul Yiannis Kefalogiannis, subliniind dificultatea cu care se luptă echipele de intervenție. Flăcările nu au un singur epicentru, iar direcțiile în care se propagă – spre nord, vest și sud – complică și mai mult acțiunea de stingere. Vântul este elementul care a amplificat cel mai mult criza actuală.

Pe lângă efortul de pe teren, autoritățile elene au început să pună accent pe prevenție, mai ales după ce incendiile din anii trecuți au produs pagube considerabile. Grecia a investit deja sume mari în infrastructura de intervenție și în sprijinirea comunităților afectate. Conform declarațiilor oficiale, s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru a despăgubi gospodăriile și fermierii loviți de fenomenele meteo extreme.

Un alt pas important făcut de statul elen în 2025 a fost angajarea unui număr record de pompieri, în contextul în care autoritățile se așteptau la o vară grea.

„Anul acesta a angajat un număr record de pompieri, aproximativ 18.000, în anticiparea unui sezon dificil din punct de vedere al incendiilor”, a transmis Ministerul Protecției Civile.

Grecia, aflată la extremitatea sudică a Europei, este din ce în ce mai expusă riscurilor climatice, iar incendiile devin o realitate anuală. Deși acest aspect nu a fost comentat în mod oficial în cazul de față, oamenii de știință susțin că schimbările climatice rapide joacă un rol important în frecvența și intensitatea incendiilor din regiune.

Chios, o insulă importantă atât pentru turism, cât și pentru economia locală prin mastiha, rămâne în continuare sub supraveghere strictă, iar autoritățile nu au oferit deocamdată o estimare clară privind durata stării de urgență. Forțele de intervenție continuă să fie suplimentate pe măsură ce situația evoluează.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨