Lovitură pentru industria jocurilor de noroc de tip păcănele: ”Vor fi eliminate din toate orașele” din România

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în Parlament se află un proiect de lege care vizează interzicerea totală a jocurilor de noroc de tip păcănele din orașele din România. El a declarat sâmbătă, după ședința PSD, că inițiativa ar urma să se alinieze practicilor din alte țări europene, unde astfel de jocuri sunt deja restricționate.
Măsură radicală împotriva păcănelelor în orașe
„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a spus Marcel Ciolacu.
Proiectul de lege aflat în discuție prevede că sălile de jocuri nu vor mai putea fi amplasate în interiorul localităților, ci doar „la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București”. Totodată, locațiile respective nu trebuie să fie „la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ”.
În document se precizează:
„spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului Bucureșți, astfel cum este prevăzută la art. 95 din Ordonanță de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare”.
Mai mult, se introduce o interdicție clară:
„spațiul propus nu este situat la mai puțîn de 300 m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora”.
De asemenea,
„se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care datorită amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun etc.)”.
Fenomenul jocurilor de noroc a devenit tot mai prezent în România, iar păcănelele pot fi găsite la fiecare colț de stradă în marile orașe. Medicii avertizează că accesul atât de ușor la aceste aparate poate duce rapid la dependență, mai ales în rândul tinerilor care ajung să piardă controlul asupra comportamentului lor financiar și emoțional.
Datele oficiale arată că cel puțin 15% dintre adulții din România practică jocuri de noroc într-o formă sau alta. Mai grav, specialiștii estimează că aproximativ 0,6% dintre adulții români – adică aproape 98.000 de persoane – suferă de dependență de jocuri de noroc, conform celor mai recente statistici.
Profilul celor mai frecvenți jucători este clar conturat. Digi24.ro a scris:
„cei mai îndârjiți pariori români sunt bărbați tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani), necăsătoriți, din mediul urban, cu educație medie”.
În prezent, în România funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate de tip păcănele.
Măsura anunțată de premierul Ciolacu ar putea schimba radical peisajul urban din punctul de vedere al prezenței acestor săli, însă proiectul trebuie să fie aprobat în Parlament. Până atunci, rămâne în vigoare realitatea statistică: zeci de mii de aparate și o categorie de public vulnerabil, în special tinerii din orașe, care continuă să frecventeze sălile de jocuri.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨