România se confruntă cu o creștere alarmantă a consumului de droguri

România se confruntă cu o creștere alarmantă a consumului de droguri, în special în rândul tinerilor, cu noi substanțe psihoactive periculoase care apar pe piață în fiecare an. Rapoartele recente indică faptul că vârsta debutului consumului de droguri scade, iar tinerii devin polidependenți, consumând simultan mai multe substanțe psihoactive.

Noi droguri apar în fiecare an

Datele prezentate de Raportul anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) pentru 2024 evidențiază aspecte îngrijorătoare atât pentru România, cât și pentru Europa. Potrivit raportului, drogurile sunt disponibile și se pot procura cu ușurință, fapt ce duce la o creștere a consumului. Canabisul rămâne cel mai consumat drog, urmat de cocaina.

Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“, a descris pentru „Adevărul” felul în care arată consumul de droguri în țara noastră. „Am observat o creștere a numărului de consumatori, o scădere a vârstei de consum, care a ajuns până la 12 ani și chiar mai puțin în unele rapoarte, și o diversificare extrem de dinamică și amplă a pieței drogurilor, astfel încât sunt extrem de multe substanțe disponibile pe piață. Tinerii devin polidependenți, dezvoltând dependență la mai multe substanțe psihoactive, inclusiv droguri recreaționale și medicamente”, a evidențiat medicul toxicolog.

Riscul de supradozare este foarte mare

România este țara cu cea mai mare estimare națională a consumului de substanțe psihoactive noi în rândul tinerilor, cu vârste între 15 și 34 de ani, de 5,1%. Acest lucru duce la o rată mai mare a dependenței, iar riscul de apariție a supradozelor este foarte mare, având în vedere că efectele sunt de 50-100 de ori mai puternice decât substanțele din categoria drogurilor clasice.

„Consumatorii nu sunt conștienți de substanța sau substanțele pe care le consumă și de aici avem o serie de efecte periculoase asupra stării de sănătate. Riscul e de supradozare, intoxicație puternică și, de foarte multe ori, substanțele psihoactive sunt combinate fără ca cel care le consumă să cunoască acest lucru, ceea ce îl face vulnerabil”, a explicat medicul primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Este evidentă necesitatea unei acțiuni imediate și coordonate pentru a preveni răspândirea drogurilor și pentru a salva viețile tinerilor vulnerabili.