Tusea de 100 de zile, pericol mortal pentru copii

Epidemia de tuse convulsivă, cunoscută și sub denumirea de „tusea de 100 de zile”, a umplut spitalele de copii din București. Medicii avertizează că boala, în unele cazuri mortală, ar putea fi prevenită prin vaccinare.

Copiii, principalii afectați

În ultima lună, numărul copiilor cu tuse convulsivă a crescut alarmant, ajungând la 10 cazuri zilnice în fiecare unitate de primiri urgențe din Capitală. „Tusea convulsivă este o afecțiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis.

Reclamă

Spre deosebire de o răceală obişnuită, care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile”, explică dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie.

Boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli, însă evoluează rapid spre crize severe de tuse care pot duce la vărsături sau chiar leșin.

Vaccinarea, soluția prevenirii

Medicii subliniază importanța vaccinării pentru prevenirea îmbolnăvirilor. „Femeile gravide ar trebui să se vaccineze pentru a-și proteja copiii nou născuți.

Vaccinul DTP, administrat bebelușilor începând cu vârsta de două luni, oferă o protecție de 98% împotriva infecției cu pertussis”, declară medicul epidemiolog Mihai Negrea.

Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor, precum și vaccinarea gravidei și adultului, cu rapel la fiecare 10 ani.

Situația la nivel european

Epidemia de tuse convulsivă nu este o problemă doar la nivel național, ci și european.

Conform Centeres for Disease Control and Prevention din SUA și rapoarte ECDC, numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut dramatic în acest an, fiind cea mai gravă epidemie din ultimii 25 de ani.

Autoritățile sanitare din Franța și Anglia raportează mii de cazuri confirmate și decesul a zeci de sugari.

Pentru a opri această epidemie, medicii insistă pe necesitatea vaccinării și pe prezentarea la medic la apariția primelor simptome ale bolii.