In fiecare an, aproximativ 500 de copii din Romania sunt diagnosticati cu diverse forme de cancer, conform declaratiilor facute de presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. Aceasta situatie alarmanta a fost adusa in atentia publicului cu ocazia Zilei Internationale a copilului bolnav de cancer, marcata in fiecare an la data de 15 februarie. Desi rata de vindecare la copii este considerata foarte mare, exista numeroase provocari cu care se confrunta atat copiii diagnosticati, cat si parintii acestora in ceea ce priveste investigatiile si tratamentul.

Situatia copiilor diagnosticati cu cancer in Romania

Potrivit lui Cezar Irimia, copiii si parintii acestora se confrunta cu probleme majore legate de investigatiile si tratamentul impotriva cancerului. Unul dintre aspectele semnalate este legat de lipsa de fonduri financiare pentru a acoperi costurile investigatiilor necesare inainte de a incepe tratamentul. Desi investigatiile sunt gratuite, apar dificultati in accesarea lor rapid, ceea ce duce la amanarea inceperii tratamentului. Situatia este cu atat mai grava pentru parintii care nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a suporta aceste costuri.

In unele cazuri, parintii care dispun de resurse financiare apeleaza la tratament in strainatate, in timp ce cei mai putin norocosi sunt nevoiti sa astepte cresterea bugetului sau sa gaseasca alternative pentru a-si vedea copilul pe tratament. Aceasta situatie pune in pericol viata copiilor diagnosticati cu cancer si amplifica tragedia familiilor acestora.

Provocarile cu care se confrunta copiii si parintii

Pe langa dificultatile legate de finantare, exista si alte provocari cu care se confrunta copiii si parintii acestora in lupta impotriva cancerului. In unele cazuri, tratamentele de ultima generatie sunt intrerupte din diverse motive, ceea ce afecteaza evolutia bolii si sanatatea pacientilor. Un exemplu relevant in acest sens este medicamentul Vesanoid, care a fost adus in Romania cu intarzieri semnificative, punand viata pacientilor in pericol in lipsa acestuia.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a subliniat ca, desi exista specialisti si tratamente disponibile, exista dificultati in accesarea acestora, iar situatia este una critica pentru multi copii diagnosticati cu cancer. Este necesar ca autoritatile sa ia masuri urgente pentru a asigura un tratament adecvat si accesibil pentru toti copiii afectati de aceasta boala, pentru a reduce impactul devastator al cancerului asupra acestora.

In concluzie, este imperativ ca societatea sa fie constienta de situatia dificila cu care se confrunta copiii diagnosticati cu cancer si familiile acestora, si sa sprijine eforturile de combatere a acestei boli grave. Este responsabilitatea noastra sa ne implicam activ pentru a asigura un viitor mai bun pentru copiii afectati de cancer si pentru a oferi sprijinul necesar in aceasta lupta impotriva unei boli devastatoare.