Mulți tineri sunt diagnosticați cu boli cardiovasculare fără simptome evidente

Tot mai mulți pacienți, inclusiv tineri, sunt diagnosticați cu boli ale inimii și vaselor de sânge, deși nu acuză dureri. Dr. Ofelia Niță, medic primar radiologie-imagistică medicală la MedLife, subliniază importanța angiografiei CT în detectarea afecțiunilor cardiovasculare.

Importanța angiografiei CT
Angiografia CT este o metodă rapidă și neinvazivă care permite medicilor să vizualizeze cu precizie interiorul și peretele vaselor de sânge. Această tehnică este deosebit de utilă pentru detectarea afecțiunilor cardiovasculare înainte de apariția simptomelor severe.

Statisticile Institutului Național de Sănătate Publică arată că o persoană din patru în România se confruntă cu o boală cardiovasculară. Deși în trecut aceste afecțiuni erau asociate mai ales cu vârsta înaintată, tot mai des sunt observate și la tineri.

Dr. Ofelia Niță atrage atenția asupra faptului că factorii de risc precum fumatul, sedentarismul, dislipidemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și obezitatea contribuie la apariția bolilor cardiovasculare la vârste tot mai fragede. De asemenea, medicul menționează că uneori, simptomele apar când este deja prea târziu pentru intervenție.

Cine are nevoie de angiografia CT
Angiografia CT este recomandată pentru evaluarea anevrismelor, diagnosticul bolii aterosclerotice și a malformațiilor vasculare. De asemenea, este utilă pentru pregătirea intervențiilor chirurgicale sau pentru evaluarea stenturilor coronariene și a by-passurilor aorto-coronariene.

Pregătirea pentru investigație presupune o evaluare a funcției renale a pacientului, iar principalele contraindicații sunt alergia la iod sau insuficiența renală.

Beneficiile angiografiei CT
Angiografia CT poate caracteriza în mod precis structura plăcii de aterom, informație valoroasă pentru prevenirea infarctului miocardic. Recomandările pentru această investigație devin din ce în ce mai frecvente, inclusiv pentru tineri.

MedLife oferă acces la servicii de imagistică medicală de înaltă performanță, cu aparatură modernă și medici specializați. Aflați mai multe detalii despre serviciile MedLife pe www.medlife.ro și asigurați-vă că aveți grijă de sănătatea inimii și a vaselor de sânge înainte de apariția simptomelor.