Albinele pot detecta cancerul pulmonar cu o precizie remarcabilă

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că albinele au capacitatea de a detecta cancerul pulmonar cu o precizie de cel puţin 93%. Folosind experimente de laborator, cercetătorii au demonstrat că albinele pot distinge între respiraţia artificială a pacienţilor cu cancer pulmonar şi a persoanelor sănătoase. Această descoperire reprezintă o potenţială alternativă mai accesibilă şi mai uşor de întreţinut faţă de câini în diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar.

Capacitatea albinelor de a detecta boli

Animalele au demonstrat de-a lungul timpului capacitatea de a detecta boli folosind simţurile lor olfactive. Câinii pot simţi variaţiile nivelului de zahăr din sângele stăpânilor lor, iar furnicile pot fi antrenate să detecteze cancerul în urina umană. Totodată, câinii au fost instruiţi să detecteze cancerul din mostre de salivă. Cu toate acestea, albinele ar putea oferi o alternativă unică şi uşor de întreţinut faţă de aceste metode existente.

Experimentele de laborator efectuate

În studiu, cercetătorii au imobilizat albinele folosind ceară şi harnaşamente din plastic imprimate 3D şi au ataşat electrozi pe creierele acestora. Ei au expus antenele albinelor la diferite amestecuri aerosolizate şi au analizat semnalele electrice generate de creierele albinelor. Rezultatele au arătat că albinele pot distinge între respiraţia artificială a pacienţilor cu cancer pulmonar şi a persoanelor sănătoase, chiar şi la concentraţii chimice extrem de scăzute.

Implicaţiile descoperirii

Această descoperire subliniază sensibilitatea albinelor la modificările subtile din compoziţiile chimice, depăşind capacităţile actuale ale senzorilor creaţi artificial. Dacă va fi cu succes, albinele ar putea deveni o resursă valoroasă în diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce este crucial având în vedere că detectarea precoce îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor. Această cercetare deschide calea pentru soluţii inovatoare, inspirate de natură, pentru provocările complexe de sănătate.