Riscurile consumului de alcool în avion

Efecte nocive asupra sănătății pasagerilor

Un nou studiu arată că alcoolul consumat în timpul zborurilor cu avionul poate avea consecințe grave asupra sănătății pasagerilor. Cercetătorii au descoperit că combinația dintre presiunea din cabină, consumul de alcool și somnul poate duce la scăderea nivelului de oxigen în sânge și creșterea ritmului cardiac, ceea ce poate fi fatal în anumite cazuri.

Studiul, realizat de echipa de la Institutul de Medicină Aerospațială din Köln, Germania, a recrutat 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unul care a dormit în condiții normale fără alcool și altul care a fost expus la presiunea din cabina unui avion și a consumat alcool. Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a nivelului de oxigen în sânge și o creștere a ritmului cardiac la cei care au consumat alcool în condiții de presiune redusă.

Aceste descoperiri sugerează că persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare ar trebui să evite consumul de alcool în timpul zborurilor. De asemenea, cercetătorii sugerează că ar putea fi necesară limitarea accesului la alcool la bordul aeronavelor, în special pe distanțe lungi.

Simptomele pot fi mai grave la persoanele în vârstă

În plus, studiul arată că efectele consumului de alcool în avion ar putea fi chiar mai grave la persoanele în vârstă. „Simptomele cardiovasculare au o prevalență de 7 % din urgențele medicale la bordul aeronavei, iar oprirea cardiacă este cauza a 58 % din devierile aeronavelor”, se arată în raportul publicat în revista Thorax.

În concluzie, acest studiu subliniază importanța conștientizării riscurilor consumului de alcool în timpul zborurilor cu avionul și necesitatea unor măsuri preventive pentru a asigura siguranța și sănătatea pasagerilor.