Experții britanici în sănătate publică trag un semnal de alarmă cu privire la o posibilă pandemie „mai rea decât COVID-ul”, cauzată de virusul gripei aviare H5N1, care are capacitatea de a infecta și oamenii. Dr. Leonard Mermel, director medical al Departamentului de Epidemiologie și Prevenire a Infecțiilor, Lifespan Healthcare System, a subliniat că virusul H5N1 suferă rapid mutații și ar putea să se lege preferențial de celulele umane, ceea ce ar putea determina o pandemie cu o creștere de 40 de ori a mortalității în comparație cu COVID-19.

Un alt expert, Matthew S. Miller, director al Institutului MG DeGroote pentru cercetare în domeniul bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster, a avertizat că acțiunile întreprinse acum vor influența modul în care focarul de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) H5N1, care afectează deja păsările și mamiferele din întreaga lume, se va răspândi la oameni. Miller a subliniat importanța măsurilor preventive și a solicitat guvernelor să ia „acum” măsuri pentru a preveni un nou dezastru.

Virusul care a trecut de la animale la oameni îi alarmează pe experți, iar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat deja primul deces cauzat de virusul H5N1. Este crucial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a preveni o criză globală care ar putea avea consecințe devastatoare asupra sănătății publice.