Metale grele depistate în produsele de ciocolată: Avertismentul cercetătorilor

Un nou studiu publicat în revista Frontiers in Nutrition a dezvăluit prezența metalelor grele în majoritatea produselor de ciocolată, ridicând îngrijorări cu privire la riscurile pentru sănătatea consumatorilor.

Riscurile expunerii la metale grele
Cercetătorii au avertizat că, deși consumul ocazional de ciocolată nu prezintă un risc imediat, un consum regulat și în cantități mari, în combinație cu alte surse de metale grele cum ar fi fructele de mare sau orezul brun nespălat, poate duce la o acumulare periculoasă în organism.

Reclamă

Rezultatele studiului
Din cele 72 de produse care conțin cacao analizate, 70 se aflau sub limitele stabilite de FDA pentru contaminarea cu plumb. Cu toate acestea, când au fost aplicate limitele mai stricte din California, 31 produse au depășit limitele pentru plumb, iar 13 din 37 pentru cadmiu.

Recomandări pentru consumatori
Cantitatea zilnică recomandată pentru consumul de ciocolată rămâne între 30 și 60 de grame. Autorii studiului subliniază importanța unor teste suplimentare ale produselor de consum, pentru a evalua riscul real asupra sănătății publice.

Asociația producătorilor din industria ciocolatei din Statele Unite asigură că ciocolata „poate fi consumată în siguranță” și îndeamnă la savurarea acesteia ca delicatesă. Cu toate acestea, autorii studiului recomandă prudență și sugerează că o expunere regulată la aditivi prin consumul de ciocolată „poate constitui o problemă de sănătate publică”.

Concluzii
În timp ce ciocolata rămâne o plăcere savurată de mulți, acest studiu pune în lumină necesitatea unei monitorizări atente a produselor consumate și a potențialelor riscuri asociate cu metalele grele. Este esențial ca consumatorii să fie bine informați și să facă alegeri conștiente pentru a-și proteja sănătatea.