Virusuri necunoscute, potențiale declanșatoare de pandemii

Analize genetice recente arată potențialul amenințător al virusurilor necunoscute

Reclamă

Virusuri necunoscute, care până acum nu au fost în vizorul cercetătorilor, pot duce la apariția bruscă a pandemiilor majore, asemănătoare cu cea provocată de coronavirus (SARS-CoV-2). Aceasta este concluzia la care au ajuns virologii de la Centrul german de cercetare a cancerului (DKFZ), după ce au efectuat analize genetice la scară largă.

Folosind tehnologia de calcul asistat, cercetătorii au descoperit 40 de nidovirusuri necunoscute anterior la diverse vertebrate, inclusiv 13 coronavirusuri. Analizele au fost efectuate pe aproape 300.000 de seturi de date, deschizând noi perspective în studiul virusurilor.

Salt calitativ în cunoașterea virusurilor

Noua metodă aplicată de echipa DKFZ promite progrese semnificative în cunoașterea rezervei de virusuri existente în natură. Astfel, au fost identificate virusuri la vertebrate, prin analiza datelor genetice stocate în baze de date științifice, pentru a obține și studia materialul genetic viral.

Nidovirusurile, care au ARN-ul ca material genetic, sunt răspândite la vertebrate și pot face schimb genetic între diferite specii, chiar și dincolo de granițele familiei virale. Acest schimb poate duce la apariția unor virusuri cu proprietăți noi, afectând agresivitatea și periculozitatea lor, dar și preferința pentru anumite animale gazdă.

Schimbul de gene între nidovirusuri poate avea ca rezultat modificarea proteinei spike, ce permite virusurilor să se ancoreze pe celulele gazdă. Această modificare poate crește infecțiozitatea virusurilor sau le poate permite să schimbe gazda.

Astfel, este esențial să avem în vedere potențialul virusurilor necunoscute de a provoca pandemii și să continuăm cercetarea în acest domeniu, pentru a putea preveni și combate eficient amenințările viitoare.