Alimentele periculoase pentru micul dejun al copiilor

Medicul dietetician Federica Amati avertizează părinții să evite carnea procesată la micul dejun al copiilor, deoarece aceasta poate crește riscul apariției tumorilor.

Consumul a mai mult de 70g de carne roșie pe zi poate crește riscul de cancer de intestin cu cinci procente. NHS recomandă limitarea consumului de carne roșie procesată la maximum două porții pe săptămână.

Reclamă

Carnea procesată, cum ar fi slănina, șunca și cârnații, conține conservanți care pot interacționa cu substanțele din intestin și pot crește riscul apariției tumorilor. Studii recente arată că aceste alimente sunt legate de mai multe tipuri de cancer.

Carbohidrații, esențiali pentru copii

Dr. Amati încurajează părinții să nu evite carbohidrații în alimentația copiilor, deoarece sunt esențiali pentru creșterea și activitatea lor. Nutrientul este rapid transformat în energie de către organism și este sursa preferată de combustibil a creierului.

Părinții sunt sfătuiți să aleagă carbohidrați de bună calitate, precum cerealele integrale cu conținut scăzut de zahăr și pâinea.

Alimentele ultraprocesate (UPF), care pot include biscuiți, cârnați, chipsuri și pâine feliată fabricată industrial, sunt de evitat.

Acestea conțin ingrediente precum coloranții și îndulcitorii, care pot perturba microbiomul și pot provoca inflamații în intestin, crescând riscul de boli ca obezitatea și diabetul de tip 2.

Recomandări pentru micul dejun

Experții recomandă ca la micul dejun copiii să consume alimente sănătoase precum ouăle, merele tăiate, avocado în smoothie-uri sau chiar clătite. Este important să evităm alimentele bogate în proteine, dar care conțin și zahăr adăugat și aditivi.

În concluzie, părinții sunt sfătuiți să fie atenți la alimentele pe care le oferă copiilor la micul dejun și să opteze pentru variante mai sănătoase, care să nu pună în pericol sănătatea acestora.