Cum să ne protejăm de ambrozia, planta periculoasă ce provoacă astm

Ambrozia, una dintre cele mai alergenice plante din România, poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic și urticarie. Medicii recomandă inițierea tratamentului pentru alergii cu câteva săptămâni înainte de perioada de polenizare pentru a preveni apariția simptomelor.

Planta periculoasă care crește peste tot în România

Ambrozia poate fi găsită la marginea drumurilor și pe terenuri agricole abandonate, fiind o sursă majoră de alergii în rândul populației. Cu o perioadă de polenizare cuprinsă între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii octombrie, planta poate afecta sănătatea persoanelor alergice pentru o perioadă lungă de timp.

Prevenirea și tratarea alergiilor la ambrozie

Medicii recomandă consultarea unui alergolog dacă apar simptome de alergie la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Tratamentul poate varia de la administrarea unor medicamente pe termen scurt, pentru ameliorarea simptomelor sezoniere, până la imunoterapie, singurul tratament curativ al alergiilor.

Pacienții diagnosticați cu astm bronșic alergic trebuie să urmeze instrucțiunile medicului pentru administrarea tratamentului inhalator de urgență în cazul crizelor de astm.

Responsabilitatea proprietarilor de terenuri

Legea nr. 62/2018 obligă proprietarii de terenuri să efectueze lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei. Nerespectarea acestei legi se sancționează cu amenzi între 1.000 și 20.000 de lei, în funcție de statutul proprietarului, fie că este persoană fizică sau juridică.

În concluzie, este esențial să recunoaștem ambrozia și să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja sănătatea și a preveni răspândirea acestei plante periculoase.