Plan de despăgubiri pentru victimele îmbolnăvirii cu sânge contaminat

Guvernul britanic prezintă planul de despăgubiri pentru victimele îmbolnăvirii cu sânge contaminat, după ce Premierul Regatului Unit a recunoscut public o „nedreptate teribilă” în scandalul care a avut loc în anii ’70 şi ’80. Un raport realizat în urma unei anchete de șapte ani a dezvăluit că angajații sistemului sanitar au încercat să ascundă situația, iar pacienții au fost informați târziu despre riscurile la care au fost expuși.

Despăgubiri de miliarde de lire sterline

Potrivit raportului, mii de persoane care sufereau de hemofilie sau care au fost supuse unor intervenții chirurgicale au fost contaminate cu virusul hepatitei C și HIV prin transfuzii. Aproximativ trei mii de oameni ar fi murit din cauza infectării. Autoritățile nu au retras materialele cu risc în momentul în care au fost prezentate îngrijorări cu privire la calitatea acestora.

Prim-ministrul a denumit această situație drept „ziua rușinii” pentru statul britanic și a anunțat că guvernul va prezenta marți un program de despăgubiri, ale cărui valori ar putea ajunge la miliarde de lire sterline. Acest plan de compensații ar urma să ofere o anumită măsură de dreptate pentru victimele care au suferit din cauza neglijenței sistemului sanitar.

Scuze și recunoașterea vinovăției

Premierul a cerut scuze în numele guvernului și a recunoscut că s-a produs o „injustiție teribilă”. Acest gest simbolizează o recunoaștere oficială a greșelilor din trecut și un pas important către repararea daunelor cauzate.

Guvernul britanic se confruntă acum cu o sarcină imensă de a asigura că toate victimele și familiile lor sunt corect compensate. Deși banii nu pot șterge suferința și pierderea, ei reprezintă un semn de recunoaștere a greșelilor și un angajament de a nu permite ca astfel de tragedii să se repete în viitor.