Antrenament pentru imbunatatirea reflexelor

0
143

Reflexul fiziologic este reactia unui organism printr-o actiune automata involuntara neuromusculara, declansata printr-un anumit stimul (excitatie). Reflexul mai este denumit ca fiind un raspuns automat, dat la aplicarea unui stimul specific, in mod inconstient. Sunt actiuni motorii, vasomotorii sau secretorii produse prin medierea sistemului nervos, ca raspuns la stimulii din mediul extern sau intern (actul reflex). Actiunea reflexelor este conditionata de existenta urmatoarelor elemente: analizatori, nervi care transmit informatia furnizata de analizator; un aparat specializat care sa transforme aceasta informatie intr-un raspuns, si in cele din urma muschi sau glande care reactioneaza la stimulul aplicat – de obicei raspunsul se concretizeaza intr-un anumit tip de miscare. Orice raspuns care se incadreaza in acest tipar de reactie automata la un stimul, se numeste reflex.

Reflexele pot fi sub forma unui simplu arc reflex sau cu forme mult mai complexe. Reflexele sunt neconditionate (innascute, prezente la toti membrii speciei) sau conditionate, achizitionate de fiecare individ sub influenta mediului. Exista o mare varietate de reflexe: unele controleaza miscarile muschilor, altele controleaza functiile de baza ale corpului sau ajuta la orientarea corecta, cand stam in picioare sau asezati. Alte reflexe mai complexe, reprezinta reactii bine determinate la anumite situatii periculoase sau inspaimantatoare.

Reflexele, pot fi imbunatatite prin practicarea Taekwon-do si a artelor martiale. Prin practicarea Taekwon-do, reflexele sunt imbunatatite in general, nu doar in domeniul luptei. In antrenament se urmareste dezvoltarea unor raspunsuri reflexe la atacuri si la aparitia unei tinte (o parte a corpului adversarului care poate fi atacata usor) dar si imbunatatirea vitezei de decizie si gandire prin exercitii care pun persoana in cauza, in dificultate, in mod evident fizicul care trebuie sa execute o tehnica dar si mintea care trebuie sa aleaga tehnica potrivita din cele cunoscute si sa dea comenzile necesare corpului in cel mai scurt timp posibil pentru a nu rata oportunitatea de a reactiona.

Reflexele pot fi imbunatatite si prin antrenamente la sacul de box. Antrenamentul la sacul de box ajuta si la imbunatatirea vitezei, a mobilitatii , coordonarii, rezistenta si forta bratelor. In plus, se imbunatateste considerabil coordonarea ochi-mana, iar toate aceste avanteje ale antrenamentului la sacul de box amintite mai sus contribuie in final la cresterea performantei generale.

Tenisul, este un alt sport care determina prin antrenament, o imbunatatire a miscarilor, in ceea ce privesc reflexele.

Scrima este un sport ce ,,ascute simturile”, imbunatateste timpul de reactie si reflexele. Dezvolta abilitatea de a lua decizii rapide sub presiunea timpului si a mizei. Dezvolta independenta si forta mentala, abilitatile de coordonare, de concentrare, distribuire a atentiei, rezistenta fizica si psihologica, dar si a fitness-ului cardiovascular.

Kinetoterapia profilactica are dealtfel un rol important in imbunatatirea reflexelor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.