Tratamentul in urma accidentarilor la antrenament

0
81

In urma sau chiar in timpul antrenamentelor, in special daca nu se efectueaza un program de incalzire al organismului sau, de pregatire al organismului pentru efort, apar accidentarile. Articulatiile ,,neincalzite” , musculatura nepregatita pentru miscare si pentru efort fizic au mereu de suferit. Cele mai afectate articulatii sunt cele ale gleznei, genunchiului si cotului sau umarului. Dintre cele mai frecvente accidentari intalnite in antrenamentul sportiv, sunt luxatiile, entorsele, contuziile, chiar si fracturile, precum si contracturile musculare. Tot in categoria accidentarilor pot fi incluse diverse inflamatii, bursitele, tendinitele, miozitele, etc.

Ca si forma de tratament aplicabila chiar imediat dupa accidentare in unele situatii, este crioterapia. Crioterapia reprezinta aplicarea unor substante reci asupra tesuturilor corpului, cu scopul indepartarii durerii si prevenirii sau reducerii inflamatiei, (prin vasoldilatare). Aceasta terapie se foloseste de obicei sub forma de gheata sau gheata chimica, cu o durata de aplicare de 10 pana la 15 minute.

Dupa aproximativ 48-72 de ore de la accidentare, este admisa terapia cu caldura, la fel cu anumite restrictii privind durata de aplicare. Se recomanda nu mai mult de 10-15 minute, si numai impreuna cu intinderi active ale partii corpului, daca acest lucru se face posibil, dupa care se aplica din noua gheata, pentru alte 10-15 minute. Terapia cu caldura poate consta in tampoane calde sau in dusuri calde, cu scopul de a ,,inunda” tesuturile cu sange.

Este recomandata hidroterapia., sau folosirea apei ca mijloc terapeutic/ recuperator. Cele mai obisnuite forme de hidroterapie sunt dusurile alternative, masajul subacvatic, etc. Dusurile alternative, practic consta in alternarea apei calde cu a celei reci. Se foloseste o apa mai calda, confortabila timp de 2-3 minute, urmate de 2 minute de apa racita progresiv pana se ajunge intr-un punct de disconfort. Aceasta metoda se repeta apoi timp de 4-6 cicluri. Deoarece apa fierbinte este vasodilatatoare, iar apa rece vasoconstrictoare, efectul dusurilor alternative consta intr-o circulatie mult imbunatatita in zonele afectate. Eficienta dusurilor alternative este mult marita atunci cand sunt combinate cu intinderi. Masajul subacvatic, imbunatateste circulatia si are un efect de relaxare. Poate fi folosit pentru scopuri generale sau locale, si trebuie evitat in cazul unei articulatii umflate.Temperatura apei trebuie sa fie in jur de 39 grade Celsius.

Electrostimularea, nu este altceva decat o metoda tipica ce foloseste electrozi, cu scopul de a crea contractia musculaturii inconjuratoare, reducand edemul, prin indepartarea lichidului din tesutul afectat. Ultrasunetele reprezinta unde de inalta frecventa care oscilieaza pentru a penetra la 2.5- 6 cm in tesustul muscular. Ultrasunetele slabesc sau rup tesutul cicatrizat si fibrele rigide, lipite, datorate accidentarii. Se folosesc in mod frecvent pentru majoritatea bolilor muschilor scheletului.

Masajul are o deosebita importanta in tratamentul accidentarilor. Masajul are multe recomandari in luxatii, entorse, precum si intr-o serie de inflamatii, insa cu anumite specificatii. Se folosesc anumite tehnici speciale, cum ar fi Vogler, Cyriax, Knapp, masopunctura chinezeasca, etc. Tehnica Vogler, sau masajul periostal este folosita in sechelele posttraumatice ale aparatului locomotor. Aceasta tehnica combate fenomenele congestive, de contractura si le atenueaza pe cele dureroase, prin aplicare pe zona invecinata celei afectate. Tehnica Cyriax realizeaza inlaturarea aderentelor fibroase secundare traumatismelor aparatului locomotor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.