Anunț major de la guvern, a fost luată decizia. Din păcate este vorba despre pensii. Pensionarii sunt furioși

Data actualizării: 18 martie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii ar putea beneficia de o indexare de 12% a pensiilor după rectificarea bugetară programată pentru august-septembrie 2024. Totuși, această majorare, care ar urma să fie aplicată în toamna lui 2025, este pusă sub semnul întrebării după decizia agenției Moody’s.

Ratingul de țară afectează șansele de majorare a pensiilor

Moody’s Ratings a reconfirmat calificativul „Baa3” pentru România, însă a schimbat perspectiva din „stabilă” în „negativă”. Specialiștii agenției avertizează că, fără măsuri suplimentare de consolidare fiscală, situația financiară a țării ar putea avea de suferit în următorii ani. Această retrogradare complică serios planurile guvernului de a asigura resursele necesare pentru indexarea pensiilor.

În februarie 2025, și agenția Fitch a emis un avertisment similar, indicând că România riscă să fie retrogradată la categoria „junk”. În acest context economic dificil, guvernul trebuie să identifice lunar 1,7 miliarde de lei pentru a acoperi costurile indexării pensiilor, lucru care pare din ce în ce mai greu de realizat.


Singurii pensionari care vor primi ajutoare financiare anul acesta sunt cei cu pensii sub 2.574 de lei, care vor beneficia de un sprijin de 400 de lei de Paște și încă 400 de lei de Crăciun, conform informațiilor furnizate de Newsweek.

Citește și:

Pensiile militarilor nu au fost recalculate în septembrie 2024

La începutul anului 2024, pensionarii au resimțit efectele deciziilor guvernamentale, în special cei care beneficiază de pensii contributive. Indexarea de 12% prevăzută de lege a fost amânată, iar premierul Ciolacu a declarat că situația va fi reevaluată la rectificarea bugetară din toamnă.

Pensionarii militari și cei din poliție au fost afectați și mai puternic, deoarece pensiile lor nu au fost majorate de mai mulți ani, iar recalcularea promisă pentru septembrie 2024 nu a avut loc.

Guvernul a încercat să rezolve problema printr-o Ordonanță de Urgență care prevedea creșterea pensiilor militarilor, însă după cinci luni de amânări, Curtea Constituțională a decis că această măsură nu este constituțională. În consecință, pensiile militarilor rămân neschimbate.

Guvernul așteaptă decizia Curții Constituționale pentru a identifica ce aspecte trebuie modificate în Ordonanța de Urgență

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că guvernul așteaptă motivarea Curții Constituționale pentru a înțelege exact motivele pentru care OUG privind majorarea pensiilor militare a fost declarată neconstituțională.

„În ceea ce privește pensiile militare, așteptăm motivare Curții ca să vedem exact despre ce este vorba și de ce anume a fost declarată neconstituțional.”

Totodată, premierul a menționat că se află în discuții cu Comisia Europeană în privința impozitării progresive și a reformelor necesare în sistemul de pensii.

„Nu vă ascund că în paralel, am început anumite discuții cu comisia, mai ales în ceea ce privește impozitarea progresivă și să vedem, este trecut în sub-jalon, la reforme, în care comisia își asumă orice decizie a CCR-ului în ceea ce privește pensiile magistraților, dacă cei care au scris PNRR-ul ar fi trecut pentru toată lumea, dar eu îmi aduc aminte că cei care au scris PNRR-ul au spus că militarii au pensii speciale, nu pensii de serviciu.”

„Și știți că am negociat cu Comisia aproape un an de zile ca să schimbăm acest lucru și mă bucur că l-am reușit.”

OUG de rezervă pentru pensiile militare ar putea intra în vigoare

Conform informațiilor furnizate de Newsweek, guvernul ar putea recurge la o Ordonanță de Urgență alternativă, elaborată anterior împreună cu sindicatele, care ar putea modifica cadrul legal privind pensiile militare.

Noua OUG prevede modificări în:

  • Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
  • Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului
  • Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare

Documentul stipulează:

„Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează ori de câte ori se majorează soldele de funcție ale cadrelor militare în activitate, proporțional cu acestea, și începând cu aceeași dată…”

Această ordonanță reprezintă o soluție de rezervă în cazul în care guvernul nu poate găsi altă variantă pentru a rezolva problema pensiilor militare. Totuși, rămâne de văzut dacă și această măsură va fi pusă în aplicare și dacă va trece de controlul constituțional.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨