Aparatură modernă neutilizată în lupta cu TBC, în timp ce cazurile cresc alarmant în România

Data actualizării: 2 iulie 2024

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană pe harta neagră a incidenței cazurilor de tuberculoză. Conform ultimelor statistici, incidența în România este de 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, în creștere față de anii anteriori. Familii întregi se îmbolnăvesc de această boală periculoasă, iar aparatura modernă cumpărată de statul român pentru diagnosticare stă în cutii, sub cheie.

Aparate de radiologie nefolosite

Deși statul român a obținut 150 de mii de euro de la Fondul Global pentru a reduce incidența tuberculozei, aparatele de radiologie cumpărate cu acești bani nu sunt utilizate. Județele Botoșani, Iași, Vaslui, Tulcea și Maramureș ar fi trebuit să beneficieze de aceste aparate portabile de radiologie, care ar fi ajutat la depistarea bolii în comunitățile defavorizate și în zonele unde accesul la medic este dificil.


„Maramureș e un oraș întins, ne-am duce noi în colectivități, inclusiv la țară, în comunitățile defavorizate”, spune Mădălina Dragoș, medic primar pneumolog. Cu toate acestea, aparatul de radiologie repartizat județului Maramureș nu a fost folosit niciodată din lipsa autorizației de funcționare de la Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Citește și:

Lipsa de personal

Pe lângă problema aparaturii nefolosite, există și o lipsă de personal în programul național de tuberculoză. Sunt aproape 800 de doctori, dar distribuiți inegal în țară, iar unii dintre ei au ieșit din program din cauza activității medicale intense.

Strategia națională pentru controlul tuberculozei

România are o strategie națională pentru controlul tuberculozei, dar în realitate, situația nu este sub control. Anul trecut au fost aproape 10.000 de cazuri, jumătate la copii. Autoritățile și populația trebuie să conștientizeze pericolul acestei boli și să meargă la medic încă de la primele simptome.

„E o boală cu transmitere aeriană. Infectează un om bolnav, care nu e diagnosticat și tratat la timp. Poate infecta până la 15-20. În plus, este o boală pentru care avem tratament”, afirmă Lucica Dițiu, director executiv Stop TBC. Finanțarea și atenția liderilor sunt esențiale pentru a combate această boală.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨