Asta mai lipsea. Ilie Bolojan a făcut un anunț foarte dur

Data actualizării: 28 martie 2025

Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis vineri un mesaj ferm în cadrul Adunării Naționale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, atrăgând atenția asupra contextului tensionat în care se află țara.

El a subliniat că România traversează o perioadă complicată, atât pe plan intern, cât și internațional, și că lipsa stabilității politice ar putea avea consecințe negative.

„Suntem însă, sigur, într-o situație complicată, în țara noastră. Venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut. Avem o neîncredere puternică atât în instituții, cât și în lumea politică. Nu trebuie să fugim de aceste lucruri. Și este clar un clivaj important în societate. Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli”, a declarat Ilie Bolojan.

Fără stabilitate politică, nu se pot face reforme și nici nu se poate menține direcția țării

Bolojan a atras atenția că, în lipsa unei guvernări stabile, nu se pot lua decizii eficiente. El a vorbit și despre riscurile externe, amintind apropierea războiului de granițele României și incertitudinile economice din comerțul internațional.


„Avem o situație complicată și în plan internațional, în care războiul, care este totuși aproape de granițele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza. Vedem că și în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine și care ne pot influența economia”, a spus Ilie Bolojan.

Președintele interimar a insistat asupra faptului că fără stabilitate „nu ai cum să poți să ții lucrurile într-o direcție bună, să reacționezi, să faci reforme”.

Citește și:

Acesta a accentuat importanța unei colaborări reale între președintele României și majoritatea parlamentară, punctând că doar în condiții de fair-play și corectitudine se poate asigura această stabilitate.

„Fără o colaborare între președintele României și o majoritate parlamentară, în spirit de fair-play și de corectitudine, nu poți să ai stabilitate, și asta e o condiție necesară”, a declarat Ilie Bolojan.

În același discurs, Bolojan a vorbit despre economia românească, pe care o vede în fața unor provocări serioase, și a subliniat nevoia de politici care să o facă mai competitivă.

„Aceasta este o direcţie prioritară şi cred că şi pentru această chestiune e nevoie de politici corecte care să ducă economia românească într-o zonă cât mai competitivă şi să facă faţă provocărilor importante care vin”, a spus el.

Bolojan a punctat că pentru ca România să fie respectată pe plan extern, este nevoie de unitate și forță în interior.

„Ca să fim respectați în afară, cred că suntem cu toții de aici conștienți că trebuie să fim totuși stabili înăuntru și să nu fim slabi acasă, pentru că, dacă suntem în această situație, e greu de presupus că vom putea fi puternici în reprezentarea țării noastre”, a declarat Ilie Bolojan.

Bolojan a punctat că alegerile prezidențiale din luna mai fac parte din gestionarea prezentului, care trebuie tratat cu seriozitate și implicare.

„Cred că suntem cu toții conștienți că, pentru a ne proiecta un viitor pe care ne-l dorim, prosper, pentru țara noastră, trebuie să gestionăm prezentul. Și acest prezent înseamnă inclusiv alegerile prezidențiale din luna mai”, a spus Ilie Bolojan.

Tot în discursul de vineri, Ilie Bolojan a subliniat că fiecare persoană are responsabilitatea de a contribui la menținerea stabilității în România, fie că este vorba de alegeri sau activitatea profesională zilnică.

„Şi fiecare dintre noi, atât în acest context, cât şi în ceea ce facem acolo unde suntem, ni se cere să ne facem datoria în așa fel încât să creăm condiţii pentru ca ţara noastră să rămână o ţară stabilă, să rămână o ţară care poate să fie reprezentată puternic în exterior, să rămână o ţară în care, într-adevăr, sunt create condiţii pentru dezvoltare în care suntem pragmatici şi schimbăm lucrurile care nu sunt în regulă”, a transmis Ilie Bolojan.

Președintele interimar a mai precizatfundamentul unei Românii prospere este o economie solidă și competitivă.

„Cea mai bună formulă pentru lucruri de muncă bine plătite, pentru prosperitate, pentru condiţii mai bune pentru familiile cetăţenilor români, este o economie puternică şi o economie competitivă”, a afirmat Bolojan.

La același eveniment a fost prezent și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a vorbit despre importanța alegerilor prezidențiale pentru stabilitatea țării.

„Dacă pierdem, pierde ţara. Dacă nu vom reuşi să câştigăm alegerile, asta înseamnă că vom intra într-o perioadă cu tulburări imprevizibile”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen a afirmat că scopul principal al coaliției este victoria lui Crin Antonescu la prezidențiale.

„Vrem să câştigăm alegerile prezidenţiale, trebuie să câştigăm alegerile prezidenţiale. Am intrat în această competiţie cu această coaliţie politică, parlamentară, cu această majoritate, să câştigăm alegerile, nu pentru noi, în primul rând, ci pentru cetăţenii României”, a afirmat președintele UDMR.

În ceea ce privește strategia de campanie, Kelemen Hunor a subliniat nevoia de comunicare clară cu cetățenii.

„Să explicăm oamenilor care este povestea noastră comună, a fiecărui cetăţean, să explicăm tuturor comunităţilor din România că dacă vrem să ne menţinem pe direcţia bună, dacă vrem să rămânem pe partea bună a istoriei, atunci avem un singur lucru de făcut: să câştigăm alegerile prezidenţiale cu Crin Antonescu, cu Crin Antonescu preşedinte, fiindcă fiecare om doreşte securitate, siguranţă, fiecare om doreşte predictibilitate, fiecare cetăţean, fiecare familie, fiecare comunitate”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a îndemnat la evitarea polemicilor sterile și a cerut concentrare pe proiectul de viitor al candidatului susținut.

„Vă invit în această perioadă să încercăm să proiectăm viziunea noastră, viziunea lui Crin Antonescu şi nu polemici inutile, nu dezbateri care, de fapt, nu ne duc nicăieri”, a spus el.

Liderul UDMR și-a încheiat intervenția cu un mesaj clar: Crin Antonescu este singura opțiune a coaliției pentru prezidențiale.

„Din punctul nostru de vedere, nu există altă soluţie şi vom munci pentru a câştiga alegerile prezidenţiale în mai”, a încheiat Kelemen Hunor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨