Asta ne mai lipsea. PSD face un anunț major care dă peste cap viața românilor

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 11 iunie 2025, că România ar putea evita o creștere a TVA-ului dacă s-ar introduce un sistem de impozitare progresivă.
Potrivit lui Grindeanu, o astfel de măsură ar urma să se aplice pentru veniturile mai mari de 12.000 de lei și ar putea aduce la buget aproximativ 12 miliarde de lei anual, începând din 1 ianuarie.
Impozitarea progresivă ar înlocui creșterea TVA-ului
Grindeanu a subliniat că propunerea are la bază recomandări venite de la instituții internaționale importante.
„Există niște recomandări de la instituțiile financiare internaționale, chiar și de la Comisie, vă rog să vă uitați ce a spus FMI în urmă cu două sau trei zile, recomandarea FMI să avem impozit progresiv în România. Este o recomandare pe care o are și Banca Mondială și FMI și Comisia Europeană. Eu înțeleg că trebuie să rămânem noi printre ultimele state… Sunt 27 de state în UE, doar patru au mai rămas cu acest tip de impozitare, pe care îl avem noi, România, Bulgaria, Ungaria și Estonia. Restul, toate au acest impozit progresiv.”
Oficialul PSD a ținut să precizeze că ideea nu vizează veniturile mici sau medii.
„De la o anumită cotă în sus, pentru venituri mari, de aceea nu vrem să ne atingem de veniturile mici, să existe o extra-impozitare. Asta este impozitarea progresivă. Nu pentru oameni cu venituri mici și medii”, a spus acesta.
Conform calculelor prezentate, o cotă de 20% aplicată doar la sumele ce depășesc pragul de 12.000 de lei ar genera un venit considerabil pentru bugetul de stat.
„Am putea să aplicăm de la 1 ianuarie, să spunem, de la un venit peste 12.000 de lei, impactul pe o aplicare de 20% impozit pe ce depășește 12.000, ne aduce un venit în plus de cam 12 miliarde”, a afirmat Grindeanu.
Pentru perioada de tranziție, până la începutul anului viitor, s-ar putea introduce o taxă de solidaritate, cu caracter temporar.
„E nevoie de un buffer de câteva luni pentru a putea să aplicăm acest impozit progresiv. Până la 1 ianuarie putem să discutăm de acea taxă de solidaritate, care, de fapt, e tot un impozit progresiv, tot pentru cei cu venituri mari și foarte mari”, a precizat Grindeanu.
Președintele interimar al PSD a mai spus că, din punctul său de vedere, introducerea acestui tip de impozitare nu e opțională, ci doar o chestiune de timp.
„Sunt lucruri care mai devreme sau mai târziu le vom aplica”, a declarat el, referindu-se la pachetul de măsuri fiscale discutate la nivelul coaliției.
În cadrul aceleiași intervenții, Grindeanu a vorbit și despre poziția PSD față de tăierile de venituri, arătând că formațiunea nu va accepta reducerea sumelor încasate de pensionari sau salariați.
„Nu o trec niciodată şi nu o să fim de acord noi, ca partid, să tăiem veniturile pentru pensionari sau pentru salariaţi, pentru oamenii care au venituri mici şi mijlocii. PSD-ul nu poate să facă lucrul ăsta şi nu va face acest lucru. Am văzut tot felul de proiecţii, daţi-mi voie să nu le comentez, fiindcă aş vrea şi e un mod fair de a aborda această chestiune, atunci când ajungem la un acord, îl vom comunica, dar subliniez acest lucru, noi nu vom putea să fim de acord să punem CASS, de exemplu, la pensiile mici sau mijlocii, să impozităm mai mult pe cei care au venituri, de asemenea, mici sau mijlocii, să tăiem diverse lucruri care nu aduc un mare plus la buget. Astea sunt lucruri pe care nu putem să le acceptăm”, a declarat Grindeanu.
În ceea ce privește o altă idee vehiculată în spațiul public, cea legată de taxarea tranzacțiilor bancare, liderul PSD s-a delimitat ferm.
„Nu știu cine a venit cu propunerea”, a răspuns acesta, fără a oferi alte detalii despre originea inițiativei.
Pe marginea negocierilor din coaliție și a eventualei desemnări a unui nou premier, Grindeanu a precizat că orice viitor șef al guvernului care dorește susținerea celor patru partide trebuie să-și asume deciziile convenite în comun.
„Dacă cineva doreşte să fie premier şi doreşte să aibă toate cele patru partide în coaliţie, dacă se va ajunge la acest acord, va trebui să-şi asume, fiindcă dacă ajungem la un acord pe măsurile fiscale înseamnă că cele patru forţe politice plus grupul minorităţilor au ajuns la un acord. Atunci pasul următor este să facem acele negocieri politice care se pot încheia foarte repede”, a transmis Grindeanu în încheiere.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨