Cercetătorii de la Guy’s and St Thomas’ și King’s College London au descoperit recent că un tip de bacterii bucale, fusobacterium, are capacitatea de a distruge anumite tipuri de cancer. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu care a arătat că pacienții cu cancer de cap și gât care aveau această bacterie în tumori au avut rezultate mai bune. Acum, cercetătorii încearcă să descopere mecanismele biologice din spatele acestui fenomen.
Strategia de tratament bazată pe fusobacterium
Descoperirea ar putea avea un impact major asupra tratamentelor pentru cancer, în special pentru pacienții cu cancer de cap și gât. Aceste tipuri de cancer includ cancere ale gurii, gâtului, laringelui, nasului și sinusurilor, iar progresele terapeutice în ultimii 20 de ani au fost limitate. Această descoperire oferă speranță pentru dezvoltarea de noi tratamente.
Reclamă
Deși fusobacterium este asociată cu diverse afecțiuni parodontale și s-a dovedit a avea un rol pro-carcinogen în cazul cancerului colorectal, în laborator această bacterie a avut un efect opus asupra cancerelor de cap și gât. Studiile de laborator au arătat o reducere de 70%-99% a numărului de celule canceroase viabile după infectarea cu fusobacterium.
Reis Ferreira, autorul principal al studiului, a declarat că a fost uimitor să constate că „pur și simplu distruge complet cancerul” când bacteriile sunt puse în tumoare. Anjali Chander, cercetător clinic senior la King’s College din Londra, a adăugat că descoperirile sunt „remarcabile și extrem de surprinzătoare”.
Guy’s Cancer Charity, care a contribuit la finanțarea studiului, este mândru să sprijine această cercetare revoluționară care își propune să îmbunătățească înțelegerea despre cancerul de cap și gât și să dezvolte tratamente mai empatice și eficiente.