Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough sugerează că o metodă simplă și accesibilă poate avea efecte uimitoare asupra organismului și ar putea reprezenta o alternativă la exercițiile fizice obișnuite.

Metoda simplă prin care poți arde calorii

Conform cercetării publicate în revista Temperature, o baie fierbinte poate crește temperatura centrală a corpului, ceea ce duce la arderea caloriilor într-un mod similar cu activitatea fizică. Studiul a implicat 14 bărbați împărțiți în două grupuri, unul care a pedalat timp de 60 de minute și celălalt care a stat în baie fierbinte pentru o oră. Rezultatele au arătat că ambele activități au dus la o creștere a temperaturii corpului cu 1,8°F și la arderea caloriilor, însă baia fierbinte a avut un efect surprinzător, crescând consumul energetic cu până la 80%.

Beneficii dovedite științific ale unei băi fierbinți

Pe lângă arderea caloriilor, o baie fierbinte poate calma durerile musculare, îmbunătăți funcția cognitivă și ajuta la un somn mai odihnitor. Un studiu a arătat că o baie fierbinte după exerciții fizice poate reduce durerile musculare cu până la 47%, în timp ce alt studiu pe femei de vârstă mijlocie cu fibromialgie a constatat că petrecerea timpului într-o piscină încălzită de trei ori pe săptămână timp de 16 săptămâni a ameliorat semnificativ durerile și a îmbunătățit funcția cognitivă. Un alt beneficiu important este că o baie fierbinte înainte de culcare poate îmbunătăți calitatea somnului, conform unei analize publicate în Sleep Medicine Reviews.

O baie fierbinte zilnică poate reprezenta o modalitate simplă și eficientă de a îmbunătăți sănătatea și starea de bine, fără a implica efortul fizic intens asociat cu exercițiile obișnuite.