Boala Nicolas – Favre

0
115

Limfogranulomatoza este o boala venerica ?

Raspuns: Termenul de limfogranulomatoza este folosit in limbajul medical pentru anumite inflamatii ale ganglionilor limfatici. Acest tip de inflamatie poate rezulta din diferite cauze, asa explicindu-se cum in aceeasi denumire sint cuprinse unele boli foarte grave, cum ar fispre exemplu limfogranulomatoza maligna, alaturi de limfogranulomatoza inghinala subacuta, boala cu o gravitate mult mai redusa, dupa cum vom vedea mai jos.

Boala Nicolas-Favre este o boala venerica, transmisa in imensa majoritate a cazurilor prin raporturi sexuale si provocata de un virus, microbi” de dimensiuni foarte mici, care au unele caractere deosebite de acelea ale microbilor obisnuiti.

Ca si in cazul sancrului moale, numarul imbolnavirilor prin limfogranulomatoza inghinala benigna a scazut in tara noastra foarte mult in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca urmare a masurilor energice intreprinse de forurile sanitare in actiunea de combatere a bolilor venerice. Ne reamintim astfel ca in trecut se prezentau zilnic la Serviciul de consultatii al Clinicii dermatologice din Spitalul Colentina cel putin unul sau doi bolnavi cu aceasta afectiune. Astazi, astfel de bolnavi constituie o raritate si multe serii de studenti in medicina si-au terminat stagiile de dermatologie fara sa vada nici un bolnav cu limfogranulomatoza inghinala subacuta.

I : Cum se manifesta aceasta boala?
R: In limfogranulomatoza, perioada de incubatie este variabila, primele simptome aparind in mod obisnuit cam la 5—15 zile dupa raportul sexual cu o persoana bolnava, acest interval putindu-se insa prelungi in unele cazuri si pina la 5 saptamini.

Primul semn vizibil este de cele mai multe ori un mic sancru, adica o mica rana, situata in zona organelor genitale. Trebuie subliniat faptul ca sancrul limtogranulo-matos nu are nici un fel de caractere speciale, care sa poata fi folosite la punerea diagnosticului in acest moment. Dimpotriva, el poate semana foarte bine cu o rosaturâ banala, cu o basica de herpes. Mai mult decit atit, in unele cazuri sancrul limfogranulomatos este atit de mic si lipsit de orice alte manifestari incit poate trece nebagat in seama, mai ales la femei, unde conformatia organelor genitale impiedica vizibilitatea unei leziuni atit de neinsemnate. Daca adaugam la aceasta si lipsa totala de durere a acestei rani, intelegem de ce marea majoritate a bolnavilor ne declara ca primul semn observat a fost umflarea ganglionilor inghinali, simptom care apare numai dupa citeva zile de la formarea sancrului. Este lesne de inteles ca in tot acest rastimp bolnavul respectiv este contagios, putind transmite boala tuturor persoanelor cu care are raporturi sexuale.

Dupa cum spuneam, sancrul limfogranulomatos dureaza citeva zile, dupa care timp microbii patrund in vasele limfatice, indreptindu se spre ganglionii limfatici cei mai apropiati. Dat fiind faptul ca sancrul apare de cele mai multe ori in regiunile genitale, ganglionii care vor fi imbolnaviti vor fi aceia din regiunea inghinala, sau stinghia cum se spune in mod popular, situati la radacina coapselor.

Intram astfel in cea de a doua faza a bolii, faza de adenitâ limfogranulomatoasa. La inceput se umfla un singur ganglion, iar in citeva zile aproape toti ganglionii regiunii sint mariti, tari, foarte durerosi. Procesul inflamator cuprinde si tesuturile din jurul ganglionilor, fenomen denumit de noi periadenita, ceea ce are ca rezultat ca la pipaire intreaga regiune pare umflata in bloc, ganglionii nemaiputind fi izolati unul de celalalt.
Mai mult decit atit, pielea care acopera regiunea adera si ea la ganglionii inflamati, se roseste si apare presarata cu mici adincituri, fapt care a permis compararea ei cu „coaja de portocala”.

Treptat intram in faza de supuratie, ganglionii suferind o transformare purulenta, se inmoaie si se sparg unul cite unul, ciuruind pielea cu o serie de fistule prin care se scurge un puroi viscos de culoare albicioasa. Acest aspect, comparat cu pilnia unei stropitori, este foarte caracteristic pentru limfogranulomatoza inghinala subacuta.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.