Spirocheta palida

0
117

Ce este spirocheta palida si cum se comporta ea in interiorul si in afara corpului omenesc?

Raspuns : Spirocheta palida este un microb lung si subtire, cu corpul rasucit in spirala. Ea se gaseste din abundenta in toate leziunile sifilitice, mai ales in cele recente (sifiloame primare, placi mucoase) si prezinta o serie de miscari caracteristice, care pot fi observate in preparatele examinate la ultramicroscop.

Spirochetele se coloreaza cu multa greutate cu colorantii obisnuiti din laboratoarele de bacteriologic, fapt care a determinat denumirea lor de palide si care a ingreunat multa vreme gasirea lor in leziunile sifilitice.

Trebuie subliniat faptul ca spirochetele sint foarte putin rezistente in afara leziunilor sifilitice. Astfel, depuse pe o suprafata uscata, ele mor in citeva minute. De asemenea, caldura de 60° sau frigul sub 0° le distrug cu multa usurinta.

Ele sint foarte sensibile la actiunea substantelor dezinfectante, fiind cu usurinta distruse de alcool, tinctura de iod, si chiar de sapunul obisnuit.
S-a constatat astfel ca spirochetele, lasate pe un cearceaf de baie de catre un bolnav purtator de leziuni sifilitice au ramas vii si deci capabile de a imbolnavi alte persoane 11 ore dupa depunerea lor.

Din cele aratate reiese in primul rind utilitatea dezin-fectiei locale prin diferite antiseptice care distrug spirochetele sau chiar prin spalare cu apa si sapun dupa contactul sexual si, in al doilea rind, necesitatea de a dezinfecta obiectele de imbracaminte si lenjeria de corp, pat, baie, care urmeaza a fi folosita de mai multe persoane.

Cum se petrece transmiterea spirochetelor de la un bolnav la o persoana sanatoasa?

Raspuns : Din cele de mai sus reiese ca transmiterea spirochetelor se poate face uneori prin intermediul unor obiecte folosite de bolnav, deci in mod indirect ; ‘totusi, acest mod de transmitere este cu totul exceptional. in marea majoritate a cazurilor, imbolnavirea unei persoane sanatoase are loc prin contactul direct cu leziunile deschise, bogate in spirochete, ale unui bolnav, acestea fiind intilnite de cele mai multe ori in zona organelor genitale, fapt ce ne determina sa afirmam ca cea mai frecventa cale de imbolnavire este cea a raporturilor sexuale.

Intr-adevar, studii intreprinse in Centrul dermato-vene-rologic al Ministerului Sanatatii si Prevederilor Sociale au aratat ca din totalul bolnavilor de sifilis peste 97% s-au imbolnavit datorita raporturilor sexuale cu parteneri bolnavi, restul repartizindu-se intre cei imbolnaviti prin atingeri accidentale de leziuni sifilitice deschise, copii imbolnaviti in timpul sarcinii de mamele lor bolnave (sifilis congenital) si cea mai mica proportie cei imbolnaviti indirect, prin intermediul unor obiecte contaminate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.