Tricomonaza genitala

0
112

Ce este Tricomonaza genitala, este o boala venerica mai noua?

Raspuns: Boala nu este noua, insa manifestarile ei au fost considerate in trecut de alta natura, asa ca intr-adevar de-abia in ultimii 20—30 de ani s-a acordat acestei afectiuni o atentie mai mare. Tricomonaza genitala este provocata de un mic parazit, vizibil la microscop, denumit Trichomonas vaginalis. Remarcam denumirea de vaginalis a acestui parazit justificata prin faptul ca pina nu de multa vreme s-a crezut ca el nu poate trai decit in organele genitale ale femeii, iar barbatii ar fi scutiti de aceasta boala.

Recent s-a dovedit insa ca trichomonasul se poate fixa si pe organele sexuale barbatesti, unde provoaca uneori o scurgere purulenta pe canal, o adevarata uretrita negonococica. Este drept insa ca in, unele cazuri prezenta parazitului nu se remarca prin nici un simptom, barbatul respectiv parind perfect sanatos, dar unele imbolnaviri la femei care au avut raporturi sexuale cu acesti barbati au demonstrat existenta bolii.

In marea majoritate a cazurilor, tricomonaza genitala, boala venerica, se transmite prin raporturi sexuale intre un bolnav si o persoana sanatoasa. Totusi, ea a fost constatata si la fete virgine sau la fetite care nu aveau posibilitatea sa se infecteze in acest mod si care, mai mult chiar, nu aveau in familie cazuri de boala de la care sa se imbolnaveasca in mod indirect prin obiecte contaminate. S-a stabilit atunci ca tricomonaza genitala poate aparea prin contaminare indirecta la persoane cu o igiena necorespunzatoare si datorita unor paraziti intilniti intâmplatori in alte conditii decit cele aratate.

Cum se manifesta aceasta boala?

Raspuns: La barbat, asa cum s-a aratat mai sus, boala poate fi lipsita total de orice simptome sau se poate manifesta sub forma unei uretrite negonococice, cu totul asemanatoare celorlalte tipuri de uretrita negonococica. Pentru a se putea stabili un diagnostic exact si deci a se efectua un tratament corespunzator este necesar ca bolnavul sa se arate unui medic de specialitate care, cu multa usurinta, cu ajutorul unui examen microscopic, poate pune in evidenta parazitul in cauza, stabilind si tratamentul necesar.

La femeie, tricomonaza genitala, denumita in aceste cazuri mai direct tricomonaza vaginala, se manifesta in primul rind prin scurgeri abundente, care nu-si au insa originea in canalul urinar, unde parazitul nu gaseste cele mai favorabile locuri de dezvoltare, ci chiar in interiorul vaginului.

Scurgerea este de culoare galbena-verzuie, spumoasa, in cantitate mare si are un miros fad destul de caracteristic. Datorita acestei scurgeri, precum si iritatiei pe care o provoaca, pe peretii vaginului apar mici rani superficiale, care se inmultesc si au tendinta destul de redusa la cicatrizare.
Femeia bolnava simte usturimi si dureri mari mai ales in momentul raporturilor sexuale.

Este tricomonaza genitala o boala periculoasa?

Raspuns: Depinde ce se intelege prin aceasta. Tricomonaza genitala nu evolueaza niciodata spre complicatii grave, care sa puna viata bolnavului in pericol, asa cum am vazut ca este cazul sifilisului sau limfogranulomatozei inghinale subacute. Cu toate acestea, s-a aratat la capitolul uretritelor negonococice ca ele pot avea urmari destul de serioase pentru bolnavii respectivi, iar in ceea ce priveste femeile, impiedicarea unor raporturi sexuale normale, precum si neplacerile provocate de scurgerea abundenta, urit mirositoare, a tricomonazei vaginale, sunt motive suficiente pentru a considera aceasta boala ca o afectiune destul de serioasa. Gravitatea reiese si din faptul ca tratamentul este destul de greu de aplicat, parazitul fiind foarte rezistent la medicamentele actuale, boala recidivind cu multa usurinta.

Prevenirea tricomonazei genitale se bazeaza in primul rind pe aceleasi principii ca si cele aplicate in celelalte boli venerice, asa cum le vom vedea mai jos, dar in acest caz special trebuie sa aratam ca un factor deosebit de important este mentinerea unei curatenii perfecte a organelor genitale. O femeie care practica o igiena intima foarte riguroasa este mult mai putin expusa la aceasta imbolnavire decit alta care se neglijeaza.

Bineinteles ca si in cazul tricomonazei genitale un tratament precoce are mai multe sanse sa duca la o vindecare definitiva decit un tratament inceput cu intirziere, dupa ce parazitii s-au inmultit mult si si-au stabilit conditii favorabile de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.