Un studiu recent realizat de Departamentul de Medicină al Universității din Cincinnati, în colaborare cu Școala de Medicină Icahn de la Spitalul Mount Sinai din New York, a confirmat că temperaturile ridicate pot duce la o creștere a frecvenței episoadelor de migrenă. Cercetarea a analizat peste 70 000 de autoevaluări zilnice ale 660 de pacienți cu migrenă și a constatat că o creștere de 5,5°C a temperaturii a fost asociată cu o creștere de aproximativ 6% a frecvenței migrenelor.

Medicamentul Fremanezumab, care blochează o proteină responsabilă de transmiterea durerii, a arătat rezultate promițătoare în prevenirea migrenelor cauzate de schimbările meteorologice. Studiul, finanțat de compania farmaceutică Teva Pharmaceuticals Industries, care produce medicamentul, a observat că tratamentul a eliminat asocierea dintre creșterea numărului de episoade de migrenă și creșterea temperaturii.

Legătura dintre durerile de cap și căldură

„Acest studiu este primul care sugerează că terapiile specifice migrenei care blochează CGRP pot trata durerile de cap asociate cu vremea”, a declarat Fred Cohen, coautor al studiului și profesor asistent de medicină la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai. Cercetarea oferă și o confirmare a teoriei lui Hipocrate privind legătura dintre medicină și condițiile meteorologice.

Migrena este o afecțiune frecventă, afectând aproximativ 14% din populația lumii. În Italia, de exemplu, 6 milioane de persoane suferă de migrenă, majoritatea fiind femei. Durerea de cap, sau cefaleea, poate fi o afecțiune extrem de invalidantă, iar pentru unele forme specifice nu există tratament definitiv.

Relevanța studiului pentru pacienți

Această cercetare aduce speranță pentru cei care suferă de migrenă, oferind o posibilă soluție pentru prevenirea episoadelor declanșate de condițiile meteorologice. În același timp, confirmă importanța de a lua în considerare factorii de mediu atunci când gestionăm durerile de cap. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma definitiv eficacitatea tratamentelor, dar rezultatele sunt promițătoare.

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească în perioadele de caniculă, este esențial să fim conștienți de impactul pe care acestea îl pot avea asupra sănătății noastre, inclusiv a frecvenței și intensității durerilor de cap. Studiul aduce noi perspective în tratamentul migrenei și subliniază importanța de a ne proteja de efectele căldurii excesive.