Cartofii românești versus cartofii din import: Testele de laborator dezvăluie adevărul

Cartofii românești sunt mai sănătoși decât cei importați, arată testele de laborator realizate în cadrul campaniei „Ce ne puneți în mâncare”. Specialiștii recomandă alegerea cartofilor autohtoni, cu urme de pământ, pentru a reduce expunerea la pesticide și tratamente chimice.

Calitatea cartofilor românești
Testele au confirmat că cartofii românești sunt superiori celor importați, având un nivel scăzut sau inexistent de pesticide. Cartofii crescuți cu pământ și îngrășământ natural sunt mai sănătoși și rezistă mai bine la depozitare.

Riscurile cartofilor din import
Cartofii din Grecia și Egipt, supuși acelorași teste, au prezentat urme de propamocarb, un fungicid folosit împotriva manei, dar în cantități semnificative. Acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la metodele de cultivare și tratament utilizate.

Recomandările experților
Pentru a evita riscurile asociate cu consumul de cartofi tratați chimic, specialiștii recomandă evitarea cartofilor spălați și prea moi, precum și alegerea cartofilor cu pământ pe ei, semn al prospetimii și al unei expuneri reduse la substanțe chimice.

Alegerea cartofilor autohtoni nu doar că susține agricultura locală, dar asigură și un nivel de sănătate mai bun, reducând riscurile asociate cu pesticidele și tratamentele chimice. Este esențial să fim conștienți de ceea ce consumăm și să alegem produsele care ne protejează sănătatea.