Un adolescent de 16 ani a murit de peritonită la spitalul din Târgu Jiu, iar acest tragic eveniment a determinat autoritățile să modifice legea sănătății.
Medicii adulți care intervin pentru a ajuta copiii în situații de urgență nu vor fi trași la răspundere în cazul în care nu reușesc să salveze pacienții, conform unei Ordonanțe de Urgență recent publicate în Monitorul Oficial.
Reclamă
Modificarea legislației vine în contextul în care un minor cu o problemă de sănătate gravă poate ajunge într-un spital fără medici pediatri sau fără posibilitatea de a fi transferat rapid într-o unitate medicală specializată.
Astfel, medicii adulți care încercă să salveze viața acestor pacienți nu vor fi răspunzători pentru eventualele daune sau prejudicii cauzate în timpul intervenției, atâta timp cât acționează cu bună credință.
Articolul nou adus de Ordonanța de Urgență completează Legea Sănătății, precizând că medicii trebuie să acționeze în limitele competențelor în cazurile de urgență în care viața pacientului este în pericol.
În plus, noul act normativ clarifică situația pacienților cu vârste între 18 și 21 de ani, care pot primi în continuare tratament în spitalele de pediatrie, în special în cazul pacienților cu boli rare care au depășit vârsta majoratului și pentru care tranziția către medicii de adulți nu este încă realizată.
Cu toate acestea, există încă manageri de spitale care susțin că sunt necesare și alte reglementări legislative, cum ar fi implementarea de circuite separate pentru pacienții cu vârste între 18 și 21 de ani față de cei minori.
Așadar, cazul tragic al băiatului de 16 ani mort de peritonită a generat schimbări importante în legislația sănătății din România, încercând să asigure o mai bună protecție a pacienților în situații de urgență.