Cancerul de stomac: Un condiment comun crește riscul cu 40%

Un studiu recent realizat de nutriționiștii de la Universitatea din Viena a arătat că adăugarea frecventă de sare la mese poate crește riscul de cancer la stomac cu 41% în Marea Britanie. Acesta este unul dintre primele studii care demonstrează această legătură la populația occidentală.

Consumul excesiv de sare și efectele sale negative
Studiul austriac a analizat datele a 471.144 de adulți din Marea Britanie de-a lungul a 11 ani și a observat o creștere semnificativă a riscului de cancer la stomac în rândul celor care consumau multă sare, chiar și după eliminarea altor variabile, precum stilul de viață sau statutul socio-economic.

Deși recomandarea FDA este un consum zilnic de maximum 2.300 mg de sodiu, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg pe zi. Excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului și duce la deteriorarea țesutului, ceea ce poate provoca mutații canceroase.

Sensibilizare și prevenție
Cercetătorii subliniază importanța conștientizării riscului crescut de cancer la stomac asociat cu consumul excesiv de sare și îndeamnă publicul să fie atent la cantitatea de sare adăugată la mese.

Cu aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer de stomac estimate pentru anul 2024 în America, detectarea timpurie și prevenția sunt cruciale. Simptomele timpurii ale cancerului de stomac pot fi ușor de ignorat, așa că este important să fim conștienți de riscurile asociate cu obiceiurile noastre alimentare.

„Prin studiul nostru, dorim să sensibilizăm publicul cu privire la efectele negative ale unui consum extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului de stomac”, a declarat profesorul Tilman Kühn, co-autor al studiului.