Încrederea în sine este un aspect esențial pentru dezvoltarea copiilor și acum, la începutul anului școlar, este momentul perfect pentru părinți să pună bazele unei relații sănătoase cu micuții lor. Psihologii recomandă anumite abordări și întrebări care să stimuleze încrederea în sine și să evite apariția anxietății sau a depresiei.
Strategii de Construire a Încrederii
Psihologul clinician Mariana Demeter subliniază importanța empatiei și a conversațiilor deschise cu copilul: „În primii ani de școală, e important să avem atâta empatie față de copil, încât el să vină să ne povestească orice. Și să-l învățăm să vorbească despre el, pentru că el are tendința să vorbească despre alții, cum ar fi: ‘Ai văzut ce a făcut Ana, Alina’. Dar noi să-l întrebăm: ‘Dar tu cum te-ai simțit atunci?'”. Această abordare ajută la dezvoltarea conștientizării emoțiilor proprii și la întărirea conexiunii părinte-copil.
Evitarea Întrebărilor Anxioase
Este esențial de asemenea să evităm întrebările care ar putea crește nivelul de anxietate al copilului, cum ar fi cele legate de performanțe școlare sau comparații cu alți colegi. „Ce ai făcut azi la școală?” sau „Ce notă ai luat?” sunt întrebări care pot stresa copilul și pot eroda încrederea în propria persoană.
Medicul primar psihiatrie pediatrică Elena Brănaru oferă următorul sfat: „Un copil, dacă este trist, nefericit, dacă are performanțe slabe la școală, ar fi bine să întrebi pe cineva de specialitate, nu să-l consideri incapabil sau prost pentru că nu are rezultate bune.”
Motivația și Evaluarea Personală
Ovidiu Panisoară, de la Facultatea de Psihologie, explică importanța evaluării personale în locul comparației sociale: „Comparația socială este o problemă pe care societatea românească o învață din familie: trebuie să fii mai frumos decât celălalt, nu să fii bogat, ci mai bogat decât altul – o comparație păguboasă! Eu am obținut o notă pentru ceea ce pot eu, în raport cu mine însumi!”.
În concluzie, începutul anului școlar este un moment cheie pentru părinți să consolideze încrederea în sine a copiilor. Prin empatie, întrebări adecvate și evitarea comparațiilor, părinții pot ajuta copiii să se dezvolte sănătos și să prevină problemele emoționale pe termen lung.