Cum va fi vremea de Paşte 2025. Nu a mai fost aşa de ceva timp, temperaturile vor fi ciudat de mari

Data actualizării: 27 martie 2025

Românii care plănuiesc ieșiri în aer liber de Paște ar putea avea parte de o surpriză plăcută din partea vremii. Potrivit prognozei publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în săptămâna 14-21 aprilie 2025, temperaturile vor fi ușor peste media obișnuită a perioadei în toate regiunile țării.

Cu alte cuvinte, Paștele din acest an – sărbătorit pe 20 aprilie – se anunță mai cald decât în mod normal.

Cum va arăta vremea de Paște 2025 și ce avertismente vin din partea meteorologilor

ANM mai precizează că în același interval, regimul de precipitații va fi apropiat de valorile normale pentru luna aprilie, adică nu se așteaptă ploi ieșite din comun. Chiar și așa, meteorologii nu exclud complet apariția instabilității atmosferice, mai ales în vestul țării. Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a oferit câteva detalii suplimentare:


„Vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit. Cantităţi de precipitaţii vor fi în această săptămână, cu un uşor excedent în jumătatea de vest a ţării, după care apropiat de norme. Trebuie să facem precizarea că pe măsură ce înaintăm în primăvară, temperaturile mai câştigă câteva grade, în medie 4-5 grade Celsius faţă de prima lună a primăverii, iar cantităţile de precipitaţii de asemenea mai cresc la nivelul valorilor, în special în luna mai. Ar fi bine să plouă şi măcar zicala ‘Plouă în mai să avem mălai!’ să se adeverească, ca să avem un an agricol bun, luând în considerare că 2023-2024 este al cincilea cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice, iar 2024, cel mai cald an atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial din istoria măsurătorilor”, a spus aceasta.

Pe lângă temperaturile ridicate, ANM anunță că este posibil ca în preajma sărbătorii pascale să apară și ploi. Deși datele sunt preliminare, meteorologii urmăresc cu atenție evoluția vremii, mai ales în contextul secetei care persistă în mare parte din țară.

Citește și:

Zonele centrale, vestice și sud-vestice sunt printre cele mai afectate de lipsa precipitațiilor în ultimele luni.

„La acest moment discutăm de un grad mai redus de fenomene convective, pentru că vorbim şi pe un fond de secetă. Anul 2025 a debutat cu precipitaţii puţine şi vorbim de ultimele două luni şi iată acum şi a treia lună. Deci, la acest moment discutăm despre fenomene de secetă în bună parte din ţară şi mă refer aici chiar în zona centrală, vestică, sud-vestică a ţării. Cu siguranţă, pe măsură ce înaintăm în perioada de primăvară, undeva pe la mijlocul lunii aprilie sau mai, fenomenele convective vor putea să pună anumite probleme din această perspectivă”, a explicat directorul ANM.

Elena Mateescu a mai adăugat că Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină va avea un rol important în această perioadă, mai ales dacă instabilitatea atmosferică se accentuează.

Conform acesteia, specialiștii din domeniu sunt deja pregătiți să intervină dacă apar situații extreme, cum ar fi grindina sau ploi torențiale.

„Cu siguranţă, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor îşi va putea asigura activitatea, pentru că noi punem la dispoziţia acesteia informaţii (…) Am avut fenomene de grindină, izolat, în special în partea de sud-est a ţării. Ne amintim temperaturile apropiate de 30 de grade Celsius, din prima lună de primăvară, care au făcut că fenomenele de instabilitate atmosferică să fie mai degrabă fenomene specifice verii”, a declarat Mateescu.

În ciuda acestor avertizări legate de fenomenele izolate de instabilitate, datele actuale arată că vremea de Paște ar putea fi favorabilă pentru activități în aer liber.

Totuși, având în vedere contextul secetei prelungite, fiecare episod de ploaie este privit ca o oportunitate necesară pentru agricultură.

Conform ANM, luna mai va aduce creșteri atât în ceea ce privește temperaturile, cât și cantitățile de precipitații.

Luna mai este considerată una dintre cele mai importante pentru agricultură, iar specialiștii speră ca „Plouă în mai, să avem mălai” să se adeverească, mai ales după un an 2024 care a fost declarat cel mai cald din istorie.

Vremea caldă din această primăvară vine pe fondul unui context climatic global marcat de anomalii. România nu a făcut excepție, iar începutul anului 2025 a fost caracterizat prin lipsa precipitațiilor și temperaturi neobișnuit de ridicate pentru sezon.

În aceste condiții, autoritățile și agricultorii urmăresc îndeaproape evoluția meteorologică din lunile următoare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨