Cum voia Călin Georgescu să pună mâna pe țară, conform procurorilor: execuții și averi confiscate. Politicienii și judecătorii, primii în vizorul suveranistului

Data actualizării: 4 iulie 2025

Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2024, este acuzat oficial că a pus la cale un plan violent de preluare a puterii în România. Procurorii spun că acesta voia să elimine fizic o parte din clasa politică și din sistemul judiciar, ca parte a unei așa-zise „resetări”.

Potrivit rechizitoriului, Georgescu avea în vedere „uciderea politicienilor și judecătorilor” și confiscarea averilor acestora.


Cum voia Călin Georgescu să pună mâna pe țară

Fostul candidat este acuzat că, încă din urmă cu cinci ani, a început să promoveze public doctrine fasciste și legionare. Scopul ar fi fost formarea unei grupări radicale care să răstoarne actuala conducere. Planul, detaliat în mai multe agende, viza desființarea tuturor partidelor și crearea unei „mişcări naţionale” de extremă dreapta, susțin anchetatorii.

Citește și:

„Afirmă că este necesară desfiinţarea partidelor, confiscarea averilor politicienilor și judecătorilor după ce vor fi uciși și racolarea de noi membri pentru coagularea unui nucleu cu orientare de extremă dreapta sub cupola unei mişcări naţionale”, se arată în dosarul instrumentat de procurori.

Ancheta a scos la iveală mai multe documente compromițătoare, descoperite în posesia lui Marian Motcu, un apropiat al lui Georgescu. Potrivit investigațiilor, Motcu ar fi avut rolul de intermediar între Georgescu și diplomați ruși. Pe lângă propagandă legionară, și acesta a fost trimis în judecată.

„Dacă lucrurile merg bine, o să încep în ianuarie. Vreau să înţelegi… că există un plan. Există o strategie pe care numai eu o cunosc”, ar fi declarat Călin Georgescu într-o discuție directă cu Motcu, conform datelor adunate de anchetatori.

Faptele pentru care Călin Georgescu este cercetat sunt încadrate penal la promovarea în public a persoanelor vinovate de genocid și crime împotriva umanității, dar și la propagarea ideilor fasciste, legionare și rasiste. Mai mult, procurorii susțin că liderul suveranist ar fi încercat să justifice public acțiuni și indivizi deja condamnați de istorie, într-un efort clar de rescriere a realității politice și sociale.

În paralel cu acest dosar, Călin Georgescu este investigat penal și pentru alte fapte, fiind inculpat în total pentru șase infracțiuni. Printre acuzațiile care i se aduc se numără și instigarea la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Dacă va fi găsit vinovat, fostul candidat la președinție riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Agendele care conțin planul detaliat pentru instaurarea unui regim autoritar au fost ridicate de procurori de la domiciliul lui Marian Motcu. Surse judiciare precizează că ele conțin „notițe organizate cu precizie”, în care sunt indicate atât etapele operaționale, cât și scopurile finale. În aceste documente se regăsesc nume, schițe de organizare și afirmații explicite despre intențiile violente.

Ancheta a fost declanșată în urma unor sesizări repetate privind discursul public adoptat de Călin Georgescu. Acesta a vorbit în numeroase rânduri despre necesitatea unui nou sistem și a pus la îndoială legitimitatea actualei clase politice. Mesajele sale au fost distribuite masiv în mediul online, ceea ce a dus la creșterea suspiciunilor privind o posibilă radicalizare a susținătorilor săi.

În campania electorală din 2024, Georgescu a fost susținut de un curent naționalist puternic și a fost votat de peste două milioane de români, dar scrutinul a fost ulterior anulat. Această anulare nu a oprit însă planurile liderului suveranist, ci, din contră, pare că a grăbit pregătirile în direcția unei acțiuni directe, după cum reiese din probele adunate de anchetatori.

În prezent, autoritățile continuă cercetările pentru a verifica dacă în jurul lui Georgescu s-a format o rețea de influență cu potențial destabilizator. Printre ipotezele verificate se numără inclusiv legături cu entități externe. Ancheta este în desfășurare și include audierea mai multor persoane care ar fi avut cunoștință despre planurile detaliate ale fostului candidat.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨