Mătreața este o problemă comună cu care se confruntă multe persoane, iar cauza ei poate fi diferită de la o persoană la alta. În plus față de tratamentele și produsele specializate, alimentația joacă un rol important în gestionarea și prevenirea mătreții. Descoperă mai jos cum anumite alimente pot influența apariția mătreții și ce ar trebui să eviți în dieta ta pentru a menține un scalp sănătos.

Alimente care pot intensifica apariția mătreții:

Cu toții avem parte de acei mici fulgi jenanți pe păr din când în când. Mătreața poate rezulta din mai multe condiții. S-ar putea să observați mai mulți fulgi în timpul iernii, deoarece pielea și scalpul devin mai uscate. Mătreața dumneavoastră ar putea fi, de asemenea, din cauza faptului că nu vă spălați părul suficient sau complet.

Unii oameni ar putea avea mătreață dacă au dermatită seboreică. Alții dezvoltă mătreață dacă au o creștere excesivă a ciupercii Malassezia. Desigur, există și factori dietetici care pot influența apariția mătreții.

Alimente de evitat pentru a preveni mătreața:

Potrivit WebMD, alimentele cu acizi grași omega-3 susțin pielea sănătoasă, iar biotina și zincul pot fi bune pentru părul tău. Cu toate acestea, dulciurile și alte alimente procesate pot declanșa organismul tău să producă mai mult ulei sau să favorizeze creșterea excesivă a drojdiei.

Ciuperca Malassezia, alte ciuperci și drojdii pot scăpa de sub control dacă mâncați mult zahăr. Nu numai atât, dar prea multe dulciuri și băuturi zaharoase în organism vă cresc rapid nivelul de zahăr din sânge și de insulină. Ca urmare, corpul tău secretă hormoni care stimulează producția de ulei. Ciuperca Malassezia se hrănește cu uleiurile naturale ale corpului tău, lăsând acid oleic pe scalp. Acest acid oleic poate provoca mâncărimi la nivelul scalpului dumneavoastră sau pierderea celulelor pielii.

Un studiu din 2019, publicat în Journal of Investigative Dermatology, a analizat modul în care dieta ar putea afecta persoanele cu dermatită seboreică. Cercetătorii au constatat că persoanele care mănâncă mai multe fructe au un risc mai mic de afecțiuni ale pielii, în timp ce consumul de alcool, cartofi și carne procesată poate crește riscul de dermatită seboreică, în special în cazul femeilor.

Prin urmare, este important să acorzi atenție și dietei tale pentru a menține un scalp sănătos și pentru a preveni apariția mătreții. Optează pentru alimente bogate în nutrienți esențiali pentru piele și păr, evitând alimentele procesate și bogate în zahăr pentru a menține un echilibru optim în organismul tău.