Egiptul a reușit să eradicheze hepatita C, o boală care acum zece ani era a treia cauză de deces în țară. Autoritățile au anunțat că succesul campaniei de sănătate la nivel național este datorat testării a peste 60 de milioane de oameni și tratării a peste 4,1 milioane de pacienți. Testarea și tratamentul au fost gratuite, pentru a se asigura că și cei mai săraci vor fi tratați.

Campanie de sănătate la nivel național

Eforturile autorităților egiptene au început în urmă cu zece ani, când hepatita C era considerată una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din Egipt. Campania de sănătate la nivel național a implicat testarea a peste 60 de milioane de oameni, aproximativ două treimi din populația țării. Persoanele infectate au fost tratate cu medicamente moderne, care au o rată de vindecare de peste 95%.

Tratament gratuit pentru toți

Pentru a se asigura că și persoanele sărace vor avea acces la tratament, autoritățile au făcut ca atât testarea, cât și tratamentul să fie gratuite. Această măsură a fost esențială în succesul campaniei, deoarece multe persoane infectate nu ar fi avut posibilitatea să plătească pentru tratament.

Hepatita C nu are simptome decât în formele cele mai avansate și poate evolua spre cancer. În 2015, era a treia cauză de deces în Egipt. Prin eradicarea acestei boli, Egiptul a făcut un pas uriaș în îmbunătățirea sănătății publice și a speranței de viață a cetățenilor săi.

Egiptul, un exemplu pentru lume

Reușita Egiptului în eradicarea hepatitei C este un exemplu pentru alte țări care se confruntă cu aceeași problemă. Metoda de abordare a campaniei, testarea și tratamentul gratuit, poate fi replicată și în alte părți ale lumii pentru a combate această boală gravă. Egiptul demonstrează că, prin eforturi susținute și măsuri adecvate, este posibil să se obțină rezultate remarcabile în domeniul sănătății publice.