Cercetatorii au facut un pas semnificativ in gasirea elixirului magic anti-imbatranire, care promite sa ofere protectie pe tot parcursul vietii. Un tratament inovativ care implica reprogramarea celulelor T pentru a lupta impotriva imbatranirii a fost descoperit de o echipa de cercetatori americani de la Laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL). Acest tratament revolutionar poate avea un impact major asupra sanatatii si longevitatii umane.

Celulele T reprogramate impotriva imbatranirii

Conform cercetatorilor, celulele T pot fi manipulate genetic pentru a ataca celulele senescente, care sunt responsabile pentru multe dintre bolile asociate cu imbatranirea. Celulele senescente sunt cele care nu se mai reproduc, iar acumularea lor in corp duce la inflamatii daunatoare pe masura ce imbatranim. Prin utilizarea celulelor T reprogramate, aceste celule albe din sange pot elimina celulele senescente si preveni aparitia unor afectiuni precum obezitatea si diabetul.

Un medicament viu, celulele CAR T, au fost testate cu succes in laborator pe soareci. Echipa de cercetatori de la CSHL a observat ca soarecii tratati cu celule CAR T au avut o viata mai sanatoasa, cu o greutate corporala mai mica, un metabolism imbunatatit si o activitate fizica sporita. Toate aceste beneficii au fost obtinute fara a afecta tesuturile sau a genera toxicitate.

Cercetatorii au constatat ca o singura doza de tratament administrata la o varsta frageda poate avea efecte pe tot parcursul vietii umane. Astfel, acest tratament inovativ poate oferi protectie impotriva unor afectiuni precum obezitatea si diabetul, care de obicei apar mai tarziu in viata. Celulele T au capacitatea de a dezvolta memorie si de a persista in organism pentru perioade lungi de timp, ceea ce ofera un avantaj in tratarea patologiilor cronice.

Amor Vegas, liderul echipei de cercetare de la CSHL, a subliniat ca celulele CAR T pot oferi beneficii notabile in prelungirea vietii si mentinerea starii de sanatate. In plus, acest tratament inovativ a primit deja aprobarea FDA pentru tratarea unor tipuri de cancer de sange, deschizand calea catre aplicatii medicale extinse.

Prin investigarea modului in care celulele CAR T pot influenta longevitatea si starea de sanatate a soarecilor, cercetatorul Amor Vegas aduce lumea cu un pas mai aproape de descoperirea elixirului tinereții mult cautat. Aceasta descoperire ar putea revolutiona intreaga industrie medicala si ar aduce speranta pentru o viata sanatoasa si prelungita.