Canicula și efectele sale asupra sănătății: Evitați alcoolul și cafeaua

Canicula poate aduce cu sine numeroase probleme de sănătate, iar medicii recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în zilele toride, potrivit președintelui Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu. Hidratarea este esențială pentru a preveni lipotimiile și alte afecțiuni, iar specialiștii sfătuiesc consumul de fructe și legume proaspete, precum și evitarea plimbărilor în orele amiezii.

Hidratarea, cheia supraviețuirii pe timp de caniculă

Medicul Sandra Alexiu subliniază importanța hidratării corespunzătoare în zilele caniculare, recomandând consumul de apă și băuturi electrolitice. „Este necesar ca organismul să fie hidratat, să se evite alcoolul și cafeaua și să se consume fructe și legume proaspete,” spune ea.

Alcoolul, un pericol în zilele toride

Pe lângă faptul că deshidratează, alcoolul poate interfera cu capacitatea organismului de a se răcori și poate crește riscul de insolație și alte probleme legate de căldură. „Alcoolul are un efect diuretic, stimulând producerea de urină, ceea ce poate duce la deshidratare, un risc major în zilele caniculare,” explică medicul Dragoș Toader.

Ajustarea dozelor de medicamente

Căldura excesivă poate determina vasodilatație, ceea ce înseamnă că medicamentele pot fi absorbite mai rapid, având efecte negative asupra sănătății. Medicul Toader recomandă ajustarea dozelor anumitor medicamente în zilele toride, însă doar sub îndrumarea unui medic specialist.

Recomandări pentru a face față căldurii

Pe lângă evitarea alcoolului și a cafelei, medicii sugerează și alte măsuri pentru a face față temperaturilor extreme:

  • Evitați plimbările și activitățile fizice în orele de vârf ale zilei (11:00-18:00)
  • Consumați ceaiuri, apă și sucuri naturale
  • Folosiți aerul condiționat cu precauție, având grijă ca diferența de temperatură dintre interior și exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade Celsius
  • Mențineți capul acoperit atunci când ieșiți afară în timpul zilei