Intr-o dezvaluire socanta, mai multe fiole care contin un drog extrem de periculos, fentanilul, au disparut din stocurile Spitalului Judetean Brasov. Autoritatile au fost alertate si a fost demarata o ancheta a DIICOT pentru a clarifica circumstantele acestui incident de amploare.

Fentanilul este o substanta opioida cu o putere analgezica de aproximativ 80 de ori mai mare decat morfina. Este un analgezic extrem de puternic si face parte din categoria drogurilor de mare risc. Fentanilul este utilizat in proceduri chirurgicale si pentru tratarea durerilor severe la pacientii cu cancer. Efectele sale sunt similare cu cele ale heroinei, dar este mult mai potent si poate duce la supradozaj.

Ancheta DIICOT si implicatiile incidentului

Ancheta desfasurata de DIICOT privind disparitia celor zece fiole de Fentanil este in curs de desfasurare. Autoritatile nu au oferit inca detalii despre cum a fost posibila sustragerea acestor substante periculoase din spital. Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Brasov, Emil Mailat, a declarat pentru News.ro: „Există această suspiciune, a fost contactată poliţia ieri (marţi – n.r.), se fac cercetări în acest caz”.

Conform declaratiilor managerului unitatii sanitare, fiolele cu fentanil au disparut dintr-un spatiu special destinat substantelor stupefiante, conform legislatiei in vigoare. Ancheta a fost preluata de DIICOT datorita pericolului pe care il reprezinta aceasta substanta si pentru a clarifica circumstantele incidentului.

Apel la ajutor pentru cei afectati de consumul de droguri

Pentru cei care se confrunta cu probleme legate de consumul de droguri, exista un serviciu special de ajutor. Prin intermediul numarului de telefon 0800870070, persoanele afectate pot primi informatii de la specialisti ai Agentiei Nationale Antidrog. Acestia vor oferi informatii despre tratament si despre centrele medicale unde se pot primi ingrijiri de specialitate, in lupta impotriva consumului de droguri.

In conditiile in care fentanilul este un drog extrem de periculos si cu un potential de abuz ridicat, autoritatile pun accent pe investigarea acestui caz si pe prevenirea unor situatii similare in viitor. Este esential ca pacientii si personalul medical sa fie constienti de riscurile asociate cu aceasta substanta si sa ia masurile necesare pentru a preveni orice incidente legate de furtul sau abuzul de astfel de substante periculoase.